yay çeliginden dovme bıçak  (18196 defa okundu)

Durukan Türe

  • Üye
  • *
  • İleti: 155
yay çeliginden dovme bıçak
« : 28 Temmuz 2009, 22:42:11 »
arkadaşlar forumun hareketlendigi bu gunlerde ivmeyi surdurmek için sizlerle bir bıcagımı paylaşmak istiyorum. esasen geçtigimi aylarda yapmıstım ama su verme ve son haline ulaşma işlemi bugunlerde yapıldı.

çelik : yay çeliği.
sap ortada

arkadaşlar kısaca işlemden bahsetmek gerekirse, ford transtin helezonik yay celiği demirci ocagında ısıtılıp acıldı, düzleştirildi. uygun uzunlukta bir parça dövülerek bıcak formuna sokuldu. ince işler elde ege ile yapıldı. balçak kısmı bıcak çeliginden ege ile olusturuldu. yek pare halinde son formuna ulaştı. son haline ulaşınca yag ile su verildi kendi ısısında tavlandı. paraşüt ipinden ozel dugumle sap kısmı zenginleştirildi.
agzının yağ ile sertleşen su alan kısmı bilerek orjinal halinde bırakıldı.

zaman ayırdıgınız için teşekkür ederim.

Sancar Özer

  • Üye
  • *
  • İleti: 827
Ynt: yay çeliginden dovme bıçak
« Yanıtla #1 : 28 Temmuz 2009, 23:48:32 »
Elinize sağlık. Örme kabza hakikaten hoş durmuş. Araba yayı çeliği genellikle bıçakçılıkta adı çok geçen bir çelik. Sizin görüşünüze göre gerçekten bıçak yapımı için iyi bir çelik mi, yoksa kolay bulunduğu için mi adı çok geçiyor?
"Hoşça bak zatına ki zübde-i alemsin sen
 Merdüm-i dide-i ekvan olan ademsin sen "

Şeyh Galip

Durukan Türe

  • Üye
  • *
  • İleti: 155
Ynt: yay çeliginden dovme bıçak
« Yanıtla #2 : 29 Temmuz 2009, 00:17:30 »
yay çelikleri bellidir. esnek yapıları bıcaklar ve kılıclar ıcın grekli olan esneme payını verir.
en bilinen yay celiklerinden ilk sırada saymamız gereken
1090 carbon çeligi
5160 yay çeligi
92xx yay çeligidir. son saydıgım son yıllarda en fazla çin tarafından üretilmektedir. sonuc olarak 5160 ve 1090 çelikler en ideal bıcak celikleri arasında yer alırlar. iger bcak celiklerinden bzıları 52100 rulman celigidir. ki 5160 celige benzemesine ragmen yaklasık 2 kat karbon ihtiva eder. L6 celik te kolay paslanması dısında çok ustun agız dayanım özellikleri ile one cıkan yurt dısında sık kullanılan testere çeligidir. . ülkemizde epey bir araştırmadan sonra hemen hepsine ulaılabiliyor. L6 olsun 100Cr 6 diye bilinen 52100 rulman çeligi olsun ve digerlerine.
otomobil ureticilerinin bunları sık kullanması ise cıkma parcadan calısacaklar için avantaj elbette. fakat bu tür parçaların ilk once stress giderme işlemine, normalizasyona tabi tutulmaları, uzun sureli kullanımın olumsuz etkilerin giderilmesi, sonrasında ise dövülerek şekil verilmesi gerekli....

Sancar Özer

  • Üye
  • *
  • İleti: 827
Ynt: yay çeliginden dovme bıçak
« Yanıtla #3 : 29 Temmuz 2009, 00:32:09 »
Çabuk ve bilgilendirici yanıtınız için teşekkür ederim :)
"Hoşça bak zatına ki zübde-i alemsin sen
 Merdüm-i dide-i ekvan olan ademsin sen "

Şeyh Galip

Sefa Çabuk

  • Üye
  • *
  • İleti: 182
Ynt: yay çeliginden dovme bıçak
« Yanıtla #4 : 04 Ağustos 2009, 08:38:05 »
Durukan ellerin dert görmesin, çok güzel ve alımlı olmuş. Uzunca süredir yoktum foruma giremedim, epeyce güzel çalışma olmuş, sevindirici.

Ejder Uçar

  • Üye
  • *
  • İleti: 26
Ynt: yay çeliginden dovme bıçak
« Yanıtla #5 : 05 Eylül 2009, 01:11:46 »

Merhaba;

Ben çok eskiden beri bıçaklara büyük ilgi duyuyorum, yaklaşık beş seneden beri de kendi gücüm sınırları dahilinde bıçak koleksiyonu yapıyorum.Herzaman kendim bıçak yapabilmek istedim fakat pek güzel sonuçlar alamadım, sonuç olarak markalara ait bıçakları satın almaya ve ülkemiz sınırlarındaki demirci ustalara yaptırmaya yöneldim.Ne yazık ki, rastladığım ustalarımızın birçoğu standart üretimlerinin dışına çıkmaya pek niyetli olmadıkları için, özel bıçak sipariş etmektede pek istediğim sonucu alamadım.Daha fazla uzatıp sizleri sıkmayayım, siz değerli üstadlara danışmak isediğim konu; daha önce araba makas çeliğinden bir bıçak yapmaya yeltendim.İnternetten yaptığım araştırmalar sonucu tahminimden çok daha karmaşık bir işe giriştiğimi anladım fakat sonlandırmak istediğimden devam ettim.Sonuç olarak bir bıçak ortaya çıktı fakat birtürlü anlam veremediğim biçimde, bıçağın ağzını keskinleştirmeye çalıştıkça belli bir düzeyden sonra bıçağın ağız kısmı adeta çelik talaşlar gibi küçük yapraklar halinde birkaç el darbesiyle dökülüyor ve kopuyordu.Şunu belirtmek isterimki, bıçak kesme işlemleri sonucu kolay kolay körelmiyor, tahta bir tokmak yardımıyla ağaç kütükleri kesme işlemi
sonrası bile ilk keskinliğini hemen hemen koruyor.Ancak asla marka bıçaklarımda ki keskinliğe ulaşmadı.
Bu sorun makas çeliklerine ait bir durum mu ? Yoksa tamamen benim acemiliğim mi ?

saygılar...

Gökhan Bakla

  • Üye
  • *
  • İleti: 459
Ynt: yay çeliginden dovme bıçak
« Yanıtla #6 : 05 Eylül 2009, 13:57:10 »
Ejder bey bıçağa su verdiniz mi?
Ayrıca bıçak kullanıldıktan sonrada keskinliğini koruyorsa çelikteki sertlik yeterli olmalı. Ama aklıma takıldı.
Keskin yüzde bileme sonucu oluşan çapakların sebebi de dar bir açıyla bilemeniz olabilir. Bu sitede bileme açılarıyla ilgili daha önce de yazılar yazılmıştı. Orada bu bilgiler daha ayrıntılı bir şekilde var tabii ama 20 ile 25 derecelik bir acı ile bilerseniz ve kullandığınız zımparanın  kum numarasını düşürürseniz. Bu sorunu büyük ihtimalle aşmış olursunuz.
Yeniliğin en iyisi, çoğu zaman unuttuğumuz geçmişimizdedir.

http://gokhanbakla.blogspot.com/

Sancar Özer

  • Üye
  • *
  • İleti: 827
Ynt: yay çeliginden dovme bıçak
« Yanıtla #7 : 06 Eylül 2009, 09:18:55 »
Ejder bey sorunuzu biraz daha açabilirseniz sanırım daha kapsamlı cevaplar alabilirsiniz. Örneğin bıçağı talaşlı üretim tarzı ile mi, yoksa ocakta kızdırıp dövmek suretiyle mi biçimlendirdiniz? Su verme ve tavlama işlemlerinden geçirdiniz mi, perdahlama(cila, yüzey pürüsüzleştirme) ve bilemeyi ne surette ve hangi aletleri kullanarak yaptınız? Bu gibi hususlarda daha etraflı malumat verebilirseniz forumumuzdaki üstad sanatkar dostlarımız da size bu yolda birçok faydalı bilgiler ve önemli ipuçları verebilir kanaatindeyim.  ;)
« Son Düzenleme: 06 Eylül 2009, 09:20:59 Gönderen: Sancar Özer »
"Hoşça bak zatına ki zübde-i alemsin sen
 Merdüm-i dide-i ekvan olan ademsin sen "

Şeyh Galip

 

Her Hakkı Saklıdır © 2007-2018 cebehane.com
SMF 2.0.15 | SMF © 2017, Simple Machines
RSS WAP2