Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: üretim tekniği  (Okunma Sayısı 3756 defa)
Yaşar Kutver
Üye

Mesaj Sayısı: 1


« : Eylül 25, 2013, 15:03:20 »

slm lar bir kılıc yapım tekniği duydum ama gercek olduğundan şpeliyim kılıcı yaparken metali sac örergibi örülür ve sonra kılıc yaparlarmış
Logged
Sancar Özer
Üye

Mesaj Sayısı: 827


« Yanıtla #1 : Eylül 28, 2013, 12:42:46 »

Merhaba Yaşar bey, örgü değil ama farklı karbon yoğunluğuna sahip çelik tellerin mengenede burulması ve daha sonra bu bu burulmuş tel demetlerinin yanyana konularak dövülerek ocak kaynağı yapılması ile "yoğruk örüntülü" veya benim tercih ettiğim ifadeyle "hare bezekli" mekanik dımışki üretilmesi sözkonusudur. Bu yolla "Türk burgusu"gibi çeşitli dımışki desenleri elde edilmiştir.
« Son Düzenleme: Eylül 28, 2013, 12:44:28 Gönderen: Sancar Özer » Logged

"Hoşça bak zâtına ki zübde-i âlemsin sen
 Merdüm-i dîde-i ekvân olan âdemsin sen "

Şeyh Galip
Ege Alabucak
Üye

Mesaj Sayısı: 5


« Yanıtla #2 : Haziran 07, 2014, 20:52:09 »

selamlar bende ocak kaynağı üretim tekniği hakkında bişey duydum daha doğrsu delibalta adlı dizde görmüştüm bir kılıç ustası telleri birbirine sarıp kılıcı dövdükten sonra kurban kanıyla suyunu veriyor veyine kurban kanıyla ıslanmıştoprakta soğutuyordu aslıastarı varmı acaba birde eskiden süremne buçaklarına balık yağıyla su cverirlermiş doğrumu
Logged
Sancar Özer
Üye

Mesaj Sayısı: 827


« Yanıtla #3 : Haziran 08, 2014, 10:02:10 »

Ege bey, ocak kaynağı, türk burgusu, dımışk, pota çeliği ile ilgili üretim teknikleri ve her türlü bilgiye Gökhan Bakla usta'nın blog'undan ulaşabilirsiniz. kendisi özellikle bu konularda Türkiye'deki benim bildiğim en önemli ustalardan biridir:

http://gokhanbakla.blogspot.com.tr/p/turk.html
http://gokhanbakla.blogspot.com.tr/p/tarihteki-celik.html
http://gokhanbakla.blogspot.com.tr/p/dmski-wootz-bulat-ve-damascus.html

Balık yağı konusunu duymadım ama bıçak sulamada kullanılan "su"larda istenen ısıl işlem özelliğine göre(hızlı soğuma, yavaş soğuma v.s.) değişik yağ ve terkipler kullanıldığını biliyorum.
Logged

"Hoşça bak zâtına ki zübde-i âlemsin sen
 Merdüm-i dîde-i ekvân olan âdemsin sen "

Şeyh Galip
Sayfa: [1]
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

Her Hakkı Saklıdır © 2007-2017 cebehane.com
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Theme DarkVista modified for CebehaneForum