yatagan geometrisi  (31651 defa okundu)

Eylem Cengiz

  • Üye
  • *
  • İleti: 486
    • Eylem Cengiz - Günlüğüm
Ynt: yatagan geometrisi
« Yanıtla #15 : 11 Temmuz 2009, 15:16:37 »
... Ayrıca orak, tırpan ve nacak gibi içbükey ağızlı tarım aletlerinde de T kesit kullanılması belki yatağanın kökeni hakkındaki düşüncemi destekleyen bir delil olabilir.
...

Pardon biraz detaycılık yapacağım.

Nacak, küçük balta anlamına gelen bir kelimedir. Zaman zaman tağra (tahra) kazaen nacak olarak adlandırılmaktadır. Dolayısıyla iş bükey olan tağradır. Nacak iç bükey değil, çoğunlukla dış bükeydir.


tağra


Çalı baltası - tağra ile kardeş bir alettir.

Ne nacak ne de tağrada bahsedilen T kesit bulunur. İkisinde de ağırlık avantaj olduğundan sağlamlığı elde etmek için zaten kalın yapılmışlardır.

Orak ve tırpanı incelerken de (bakır yada tunçtan) döküm olanlarını ayrı tutarsak - ki zaten konumuz örs üzerinde dövülerek yapılan yatağanı anlamaktır - görürüz ki piyasada bugün satılan yada demircilerin elinden çıkmış olan orak olsun tırpan olsun kavrama olsun el aletlerindeki kesit "L" kesittir.

Bizde orağa gidilir. Orakta kullanılan alete de "kavrama" denir.


kavrama - L keside dikkat ediniz.

L kesit gerçekten de basitliği bakımından avantajlıdır. İşçiliği ve estetiği bir kılıca yakışmayacak derecede azdır. Çeliği sadece boylu boyunca bükmekle elde edilir.

T kesit, konumuzun dışında olduğunu kabul ettiğim taş kalıba döküm tekniği ile üretilen oraklarda bulunur. İki yassı kalıbın her birinin el aletinin iki yüzüne karşılık gelecek biçimde oyulduğu bu kalıplar üzerine basitçe oyulan kanallar sayesinde dökülen ürün sağlamlık kazanır.

Bu kalıplar ve bunlarla dökülen aletler ile ilgili elimde bir kaç fotoğraf var. İlerde bunları uygun bir konuda paylaşırım.
« Son Düzenleme: 11 Temmuz 2009, 15:19:33 Gönderen: Eylem Cengiz »
Eylem Cengiz

"Dünyanın sorunu, akıllılar hep kuşku içindeyken aptalların küstahça kendilerinden emin olmalarıdır." Bertrand Russel

 

Her Hakkı Saklıdır © 2007-2024 cebehane.com
SMF 2.0.15 | SMF © 2017, Simple Machines
RSS WAP2