CebehaneForum

Genel Konular => Diğer Silahlar ve Savunma Gereçleri => Konuyu başlatan: Bahadır Soydan - 09 Temmuz 2009, 18:34:17

Başlık: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Bahadır Soydan - 09 Temmuz 2009, 18:34:17
Osmanlılarda savaş kalkanları nasıldı? Ne müzelerde,ne kitaplarda belirgin Osmanlı karakteristiği taşıyıp "budur" diye tarif edebileceğim bir Osmanlı savaş kalkanı modeli görmedim, bilmiyorum. Sazdan yapılma çok güzel tören kalkanları var, tombak bakır kalkanlar da var, ama bunların hiçbirinin gerçek bir savaşta işe yarayacağını sanmıyorum.Aynı dönemlerin Hint,İran,Avrupa demir savaş kalkanları bellidir,Osmanlılar da böyle bir kalkan tipi varsa ki mutlaka vardır,minyatür ve gravürlerde Türk askerleri çoğunlukla kalkan taşırken görülür, nasıl modellerdir? Benim gördüğüm kadarıyla tek ayırt edebildiğim fark, Hint,İran kalkanları 4 düğmeliyken, Türk kalkanlarında 6 düğme,dolayısıyla iç tarafta kolun geçtiği fazladan bir şerit daha oluyor.
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Sancar Özer - 09 Temmuz 2009, 23:04:02
Tombak kalkan, miğfer, kolçak, tunç teber gibi birçok silah özellikle 16.yy sonrasında Osmanlı ordusunda yaygın olarak kullanılmıştır. Tombak kalkanların kullanışlı olmadığını düşünmek için bir sebeb olduğunu sanmıyorum. İbrişim kaplı sarma söğüt dalından çelik göbekli kalkanlar dahi sadece dekoratif amaçlı değildir. Zira zannedildiğinden çok daha yaygın olarak kullanılmış olan bu kalkanların sağlamlığı kadar hafifiliği de önemlidir. Bu yüzden sağlamlığa karşı hafifilik meselesi diğer Osmanlı savunma silahlarında da görüldüğü gibi bu silahların yapımında önemli bir unsur olmuştur. Biri için diğerinin feda edildiği sık görülür ve genellikle Osmanlı savunma silahlarında hafiflik sağlamlığın önüne geçer. Ayrıca söğüt kalkanların çelik, demir veya tunç göbekleri onların işlevselliğini arttıran bir unsurdur. Ayrıca söğüt dalı eteklerin zemininde bir de ahşap katman vardır.

Ancak bakır veya tunç kalkanlar, çelik kalkanlar, ibrişim kaplı sarma söğüt dallarından kalkanlar ve hatta deri kalkanlar mevcut olmakla birlikte popüler Osmanlı kalkanları orta büyüklükte, daima yuvarlak ve kubbemsi formda, çelik veya tunç göbekli ve ahşap eteklidir. İç tarafında pamuk dolgulu yastık ve kol geçirmek için deri şerit bulunanbu kalkanların etekleri genellikle kırmızı veya mavi zemin üzerine kalemişi süslemelerle tezyin edilmiştir.

Bu genel tipin istisnası özellikle akıncı minyatürlerinde görülen bir üst uca doğru sivrilen asimetrik dörtgen biçimli büyük kalkanlardır. Üzeri genellikle kanat biçimli stilize bir rumi deseniyle süslenmiş olan bu kalkanların akıncı sınıfına özgü olduğu düşünülmektedir.
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Sancar Özer - 09 Temmuz 2009, 23:07:28
Bir kaç resim daha :)
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Bahadır Soydan - 10 Temmuz 2009, 00:16:25
Sancar bey bilgiler ve resimler için çok teşekkürler. Çok güzel kalkanlar.
Diğer ülke ordularında demir (veya çelik) kalkanlar ağırlıktayken Osmanlı'da hemen hiç rastlamadım,beni esas şaşırtan bu. Söğüt ve bakır kalkanlar çok var ama ben yine de bunların miskete, kilica,topuza,baltaya v.s. ok hariç silahlara karşı yeteri kadar güvenli olabileceğini düşünemiyorum. Bakır da ahşap da misketle delinir,kılıçla yarılır, topuzla ezilir bence. Demir gibi olamazlar. Göbek kısmı da ancak kendi alanı kadar bir bölgede etkin koruma sağlar. Hafiflikle sağlamlık arasında terazi hafiflik tarafına doğru bayağı ağır basıyordur şayet öyleyse, fonksiyonel olmaktan uzaklaşacak kadar.. Ben hep ahşap ve tombaklı kalkanların ağırlıklı olarak törenlerde kullanıldığını varsaymışımdır. Aynı mantıkla tombak miğfer de vardır,demir de. At kafa zırhlarında (chanfron) da tombaklı bakırlar ve demirler vardır. Benzer şekilde demir kalkanların da bol miktarda olması gerektiğini düşünmekteyim ama hiç rastlamamaktayım  ???
Gerçi levha göğüslük,sırtlık,kolçak,dizçek ve hareketli bölgelerde de örgü zırh hep giyilen kıyafetlerdi, belki de yakın dövüşlerde kalkanın işlevi bunlarla karşılanmıştır ve kalkan yerine iki silah birden kullanılması sağlanmıştır,hafif dayanımlı kalkanlar da uzak mesafeden ok,misket,cirit mızrak gibi atışlara karşı koruma sağlamıştır.  :-\
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Sancar Özer - 10 Temmuz 2009, 01:15:13
Misketli silahların savaş alanlarına hakim olmasından sonra (zaten bu tür koruyucuların pek bir anlamı kalmadığından olacak) Osmanlı koruyucu silahları ve zırhlarında dramatik bir hafifleme görülüyor. Bu dönemden sonra mesela çelik miğfere hiç rastlamıyoruz, bütün miğferler tombak oluyor; Göğüs zırhlarında da bindirilmiş çelik levhalar büyük oranda ortadan kalkıyor. Bu manada kalkanların zaten miskete karşı düşünülmediği için hafif olması mümkün olabilir. İşin ilginci aynı dönem avrupa zırhları iyice kapalı, mafsallı tüm vücudu kaplayan çelik levha zırhlar haline geliyor. Aynı teknolojik gelişmeye iki faklı anlayışta tepki verilmiş.

Daha öncesi için ise; ahşap kalkan aslında dünyada da en sık görülen kalkan türüdür. Vikinglerden ortaçağ şövalyelerine avrupada hakim kalkan türü çelik şeritlerle veya çelik göbekle desteklenmiş ahşap kalkanlardır. Osmanlıda ahşap kalkanlar, özellikle de söğüt sarma kalkanlar o kadar sık görülmekte ki hepsinin sadece tören için dekoratif kalkanlar olduğunu düşünmek gerçekçi olmaz. Bunun yanısıra minyatürlerde savaş sahnelerinde sık olarak görülen kalkan tasvirleri hep bu ahşap kalkanları çok anımsatan çizimler.

Ayrıca, ahşap zemin üzerine ibrişim kaplamalı söğüt dalı sargısı ummayacağınız bir direnç gösterebilir. Avrupa'da ve Japonya'da ipekten yapılan zırhları veya modern kevlar zırhları duymuşsunuzdur. İkisinde de temel prensip esnemesi, ezilmesi ama delinememesidir. Ben söğüt kalkanların bu prensipe uygun olarak yapıldığını düşünüyorum. Tabii demir bir kalkan çok daha mukavim olacaktır(aynı bir gambesonun bir kolçaktan, yüz siperlikli bir Avrupa miğferinin hafif ve yüzü tamamen açık bırakan bir Türk tolgasından, yekpare çelik levha göğüslüğün zincir zırhtan daha mukavim olacağı gibi) ama Türk savaşçılarında hafiflik, serilik temel prensip olduğundan bu fedakarlıkta bulunulmuş ve güvenliği hıza kurban etmişler.

Ayrıca savunmada bunların formları ve nasıl kullanıldığı da mukavemetlerinde önemli bir faktör. Kalkanların kubbemsi biçimleri asıl vuruşun ortadaki çelik kısma gelmesini sağlıyor ve etek kısmı sadece kalkan üzerinden karşı tarafın silahının kaydırılmasında kullanılıyor. Kullanıcı da kalkanı sadece tutup arkasında saklanmıyor rakibinin saldırısının geliş yönüne göre savuruyor ve göbek kısmı ile karşılamayı yaptıktan sonra kolunu açarak rakibin silahini yana doğru itiyor ve gardını bozmuş oluyor, yani aktif bir şekilde kullanıyor(bunu stilize edilmiş savaş eğitimi olan geleneksel kılıç-kalkan oyununda da görebilirsiniz). Aslında söğüt kalkanları Avrupa'da rapier eskriminde kullanılan küçük yuvarlak çelik kalkanlara(buckler) benzetebiliriz bu anlamda. zaten bir buckler ebadında olan çelik göbeği o anlayışta kullanıp ağaç etekleriyle de ekstra koruma sağlıyor diye düşünebiliriz. aslına bakarsanız deri kalkanları görünce ahşap hiç de o kadar kötü gelmiyor kulağa :D

Ahşaptan sonra tombak kalkanlar içinse: bu kalkanlar genellikle bakır değil tunçtan yapılmış ve altın kaplanmıştır. Tunç çelikten mukavim değilse de, demirden çok daha mukavimdir. Tunç osmanlı savunma silahları ve zırhlarında sık kullanılan bir madendir.

Ayrıca çelik kalkanlar da kullanılmış; hiç kullanılmamış değil. Hatta bende resimleri de var lakin fazla resim yüklediğimden onu yükleyemedim. Bunları da hafifletmek için etek kısımlarına genellikle delik işi(özel bir terim vardı bu teknikiçin ama aklıma gelmedi şimdi) süslemeler yapılmış.

Bunların dışında kaplumbağa kabuğu, timsah veya gergedan derisi gibi egzotik kalkanlar da mevcuttur. Bunların bir kısmı İran ve Mısır'dan gelmiş ancak bir kısmı da bizzat Osmanlılarca üretilmiş ve kullanılmış.

Asıl bana ilginç gelen akıncı kalkanları; bunların ne yerli ne yabancı müzelerde hiçbir örneğini görmedim ancak minyatürlerde neredeyse sadece bu ilginç kalkanlarla resmediliyorlar. Yükleme kotamı aştığım için bunların tasvirlerini yükleyemiyorum ;)
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Kayahan Horoz - 10 Temmuz 2009, 10:49:09
Sancar Bey, mevcut forum ayarları bir mesajda en fazla dört eklentiye izin veriyor; gerekirse bu adedi artırabiliriz, ancak dörtten fazla eklenti yapılması gerektiğinde yeni bir mesajla da devam edilebilir.   ;)

Konumuzla ilgili olarak; TSM arşivindeki Mohaç Seferi defterinde (D. 9633) Kanuni Sultan Süleyman'ın ordusunda 235 söğüt dalı, 219 yuvarlak çelik, 2084 yeniçeri kalkanı, 1000 dökme kalkan, 637 "Şabita" denilen balık derisinden yapılma kalkan bulunduğu kaydedilmektedir (Hilmi Aydın, "Sultanların Silahları", Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları, 2007).  Rakamlar fikir veriyor, detayını araştırmak da bizlere düşüyor.   ;D
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Bahadır Soydan - 10 Temmuz 2009, 11:24:11
Sancar bey,çelik kalkanların resimleri varsa bunları yüklemenizi rica ederim.Bana email de atabilirsiniz özellikle başka Islami modellerden ayırt edici özelliklerini merak ediyorum. Minyatürlerde atlıların yanlarında uzun ve yuvarlak modeller karışık resmediliyor. Avrupa gravürlerinde atlılar hep uzun kalkanlarla resmediliyor, hatta üstleri 1 ya da 3 hilal desenli oluyor (tabi bu sadece Osmanlı olduklarını göstermek için ressam tarafından sembolik olarak eklenmiş olabilir,kalkanın üstünde gerçekten bu dekor varmıdır bilmiyorum) ama malzemeleri nedir bilgim yok.
Kayahan bey, yeniçeri kalkanı, dökme gibi terimlerin kastettiği tipler nedir keşke daha çok bilgi bulunsa.
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Bahadır Soydan - 10 Temmuz 2009, 12:00:47
Bendeki bir Osmanlı kalkan. Ahşap örgü. Göbek tahta üzerine çelik. Demir levhalarla takviye edilmiş,üzerine Alman pullar mıhlanmış. İçi deri örgü el tutma yerli, ve elin üstünü koruyan deri minderlidir. (Minder yok olmuş,elime geçen başka örneklerde böyleydi). Ebat ve malzemesinden dolayı eğitim kalkanı gibi varsayıyordum.
http://s838.photobucket.com/albums/zz306/erlikhan1/?action=view&current=24055279_0.jpg
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Sancar Özer - 10 Temmuz 2009, 15:36:11
Kayahan bey ayrı mesajlarda birkaç kez denendim ancak resimler çok büyük geliyor olacak başaramadım. Boyutlarını küçültmeyi becerirsem bir kez daha denemek istiyorum.

Bahadır bey Avrupa gravürleri genellikle pek güvenilir kaynaklar değillerdir, aynı avrupalı seyyahların esrlerinin pek güvenilir olmadığı gibi. Osmanlı tasvirleri bu konuda daha belgeci niteliktedir. Zira nakkaşlar bizzat gördükleri olayları, nesneleri resmediyorlar. üç hilala derken hilal uçları ortada bir merkeze bakacak şekilde üçgen bir düzenlemeyi kastediyorsanız buna çintemani denir. Genellikle üç yuvarlak şeklindedir ancak Türklerin orta asyadan getiridikleri budizmle ilişkili bir güç motifidir ve osmanlı silahları ve kaftanlarında çin bulutu motifi ile beraber sık görülen bir tezyin unsurudur. Bu iki motifin stilize pars benekleri ve kaplan çizgilerini simgelediği düşünülür.

Dökme kalkan derken bronz dökümden bahsediyor olduğunu tahmin ediyorum. En sık görülen madeni kalkan tipi oldukları için böyle olması muhtemeldir. Ancak yeniçeri kalkanı derken hangi tipe işaret ettiğini ben de çok merak ettim.

Bahadır bey resmini yolladığınız kalkan gerçekten çok ilginç. Ahşap üzerine demir perçinli böyle bir kalkan vikin kalkanlarından da iskoç targelarından da sağlam olmalı. Ebadını kesin bilemesem de tüm Osmanlı kalkanları gibi orta boyda olduğunu kestiriyorum resimden. Neden eğitim kallkanı olarak düşündüğünüzü anlayamadım doğrusu. Tam tersi tam bir savaş kalkanı gibi geldi benim gözüme. 

Bendeki resimdeki kalkan 15.yüzyıla ait çelik veya demir bir Akkoyunlu kalkanı. Doğu bölgesinde zırhlar ve koruyucu silahlarda çelik kullanımını artamsı ilginç. Akkoyunlular, Osmanlıda da bir kaç örneği görülen erken dönem çelik savaş maskeleriyle de bu üslubu sürdürüyor.

Akıncı kalkanları ile alakalı Nakkaş Osman'a ait akıncı Sinan Bey tasviri ise linkten görebilirsiniz:

http://i310.photobucket.com/albums/kk415/baykus/akncsinanbey.jpg
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Bahadır Soydan - 12 Temmuz 2009, 20:24:19
Resim Osmanlı olmasa da Anadolu kökenli olarak Osmanlı çelik kalkanları hakkında genel bir fikir verebiliyor. Ama yine de hala herşeyiyle tam Osmanlı olan bir çelik kalkan örneği görmüş değiliz, dev bir ordu olmasına rağmen.
Bendeki kalkan 27 cm. Küçük çaplı. Ahşap sarma ve ince yapısını da göz önüne alınca bir kılıç veya topuz darbesiyle kendisi de arkasındaki adam da ziyan olur gider.
Akıncı kalkanı dediğiniz modelin minyatürlerde de gravürlerde de benzerleri oluyor,örnek kalmaması ilginç. Dediğim 3 hilal motifleri de var hatta aynı kalkanın üstünde. Viyana kuşatması sonrası Kahlenberg-Alamandağı savaşında Merzifonlu'nun çadırı ve sancağı için yapılan son çarpışmayı gösteriyor. 
http://s838.photobucket.com/albums/zz306/erlikhan1/gravur/?mediafilter=images
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Sancar Özer - 12 Temmuz 2009, 23:47:35
Gravürdeki üç hilal motifi pek çintemaniye uymuyor. zaten görülen kalkan da klasik bir üçgen avrupa şövalye kalkanı formunda. Ancak gravürler daha önce de dediğim gibi güvenilir kaynaklar değillerdir. En iyi ihtimalle gerçek biçimin çarpıtılmış yansımaları olarak değerlendirebiliriz.
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Bahadır Soydan - 13 Temmuz 2009, 18:32:01
Zaten akıncı kalkanıysa 1683'de akıncı sınıfı kalmamıştı,ayrıca Merzifonlu'nun çadırını koruyan muhafızlar da akıncı değildir tabi.
Kalkanın aynılarının Islamic weapons kitabında resmine rastladım.Bir dönem oldukça yaygın kullanılmış sanırım.
http://s838.photobucket.com/albums/zz306/erlikhan1/kalkan/
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Mergup Özkan - 04 Ocak 2010, 18:38:36
Osmanlılarda savaş kalkanları nasıldı? Ne müzelerde,ne kitaplarda belirgin Osmanlı karakteristiği taşıyıp "budur" diye tarif edebileceğim bir Osmanlı savaş kalkanı modeli görmedim, bilmiyorum. Sazdan yapılma çok güzel tören kalkanları var, tombak bakır kalkanlar da var, ama bunların hiçbirinin gerçek bir savaşta işe yarayacağını sanmıyorum.Aynı dönemlerin Hint,İran,Avrupa demir savaş kalkanları bellidir,Osmanlılar da böyle bir kalkan tipi varsa ki mutlaka vardır,minyatür ve gravürlerde Türk askerleri çoğunlukla kalkan taşırken görülür, nasıl modellerdir? Benim gördüğüm kadarıyla tek ayırt edebildiğim fark, Hint,İran kalkanları 4 düğmeliyken, Türk kalkanlarında 6 düğme,dolayısıyla iç tarafta kolun geçtiği fazladan bir şerit daha oluyor.
Bahadır bey,
Konuya bayahı gec kaldım ama Elımdekinleri sizinle paylaşmak isterim ne kadar gec olsada.... ::)

1683 Vıyana kuşatmasından geri kalan ganimetlerden...
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Gokmen Altinkulp - 14 Temmuz 2010, 16:52:40
Kalkan kullanılışı- How to use kalkan shield (http://www.youtube.com/watch?v=z7iffirpxYs#)
Burada gördüğünüz savaş kalkanını Polonyalı arkadaşlar aslına uygun olarak yaptılar ve yapımı 1 sene sürmüş.
Arkadaşlar farklı farklı testler yapmışlar örn. güçlü yaylarla kalkana atış yapmışlar, şaşırılacak bir netice ise şu, ağır yayla bile atılan okun ucu kalkanı deliyor ama aniden sıkışıyor, yani sadece okun temreni/demir ucu giriyor ve öyle kalıyor. Söğüş dalları özel bir bağlanış biçimiyle sağlam iplikler tarafından birbirine öyle sıkı bağlı ki bu tip kalkanı bizimkiler neden tercih ettiğini anladım.
Bazı arkadaşların zannettiği gibi çok da hafif değil yalnız.
Metal kalkan olsa ok ucu metali yarar ve yardığı yerden tamamiyle girebilir.
Rattan söğüş zannederim, bunun yanında fındık gibi de sağlam ağaçların dalları kullanılmış.

Videoya ve eklediğim 3 resime bakın, kılıç ve yay ile farklı kullanma kombinasyonları var kalkanın.
Sırtınızda rahatca taşırsınız, tek hareketle kolunuza veya elinize alıp yine tek bir hareketle yine omuzunuza atabilirsiniz. Böyle şeyler üstüne bizim burada araştırmalar yapılması lazım...
Kalkan yapıp makale yazmak isteyen var mı?

(http://)

Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Bekir Çankırı - 05 Eylül 2010, 18:55:51
Kılıç, bıçak hepimizin fazlasıyla yoğunlaştığı silahlar oldu  galiba . cebehanede bulunacak diğer silahlardan bizde pek dokunulmamış bir  konuya  ok ve mızrak temrenlerine merak sardım  bugünlerde. fotoğraf , belge, bilgi , ölçü ya da teknik resim gibi  dokümanlarla yardımcı olabilirseniz   birkaç örnek deneme dövmek istiyorum dostlar.ne dersiniz hepimiz için hoş  bir   çalışma  konusu  olacak gibi  değil mi?
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Eylem Cengiz - 05 Eylül 2010, 22:43:02
Mızrak temrenlerini Topkapı'da görmek mümkündü...

Oradakilerin bazıları buna benziyordu
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Kayahan Horoz - 06 Eylül 2010, 11:18:16
Kemankeş dostlarımızdan Adnan Bey'in temrenler üzerine bir ortak çalışma-araştırma önerisi olmuştu, sanırım Gökmen Bey'in de ilgisini çekecektir bu konu.  Hazır Bekir Bey de ocağın başına geçmeye talip olmuşken, bence konuyu gündeme getirmenin tam zamanı şimdi...    ;D
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Bekir Çankırı - 07 Eylül 2010, 10:24:35
 böyle  bir gurup çalışması gökte ararken yerde bulduğum hazine olur benim  için   Kayahan  bey . Adnan  ve  Gökmen beyin katkılarını  çekiç  sapını sımsıkı tutmuş  örs başında bekliyorum  :) :)
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Sancar Özer - 11 Eylül 2010, 02:34:45
Böyle hasbihalleri görünce hakikaten çok seviniyor ve umutlanıyorum. İnşallah zaman içinde kılıçtan başlayarak her tür Türk silahının yapımı, kullanımı, kolleksiyonu v.s. alanına el atacağız forumcak. :)
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Bekir Çankırı - 16 Şubat 2011, 23:12:01
Akıncı kalkanı  konusunu  bu başlıkta  tartışmıştık .
Hem  batılı hem de osmanlı ordusunda   kullanıldığını  gösteren bir  minyatür   ve  viyana müzesinden de   bir  osmanlı  örneği  çok  ilginç  geldi  paylaşıp üzerinde tartışalım mı .? ,  
 Yeterli  bilgiye  ulaştığımızda  bir  örneğini de yapabiliriz böylece . -^b

(http://img507.imageshack.us/img507/1115/siegebelgradeturkishpai.jpg)

(http://img546.imageshack.us/img546/1147/mdhuk59hussarequipment1.jpg)

(http://img3.imageshack.us/img3/277/uuuucd.jpg)

kaynak :http://www.myarmoury.com/talk/viewtopic.php?t=18577&postdays=0&postorder=asc&start=20
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Mergup Özkan - 16 Şubat 2011, 23:58:58
Iyi Aksamlar Bekir Bey,

Bakiyorum bayahi "derin" konulara  dalmis üzerinde Minyatür arastirmaci olmussunuz.... Begendim -^b bende cok severim böyle "perde Arkasi" ölaylari bulmayi ve arastirmasina.. hadi Bismillah bende bi bakinayim o zaman... :D ;D :D
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Sancar Özer - 17 Şubat 2011, 00:27:01
Harika! Minyatürlerde akıncıların elinden düşmeyen bu asimetrik kalkanların ilk kez gerçek bir örneğini görmek nasip oldu sonunda satyenizde Bekir usta. Bunlara "Balkan kalkanı" deniyor ve bizim akıncılar ve balkan milletleri kullanıyor. Akıncıların kullandıkları bu tip kalkanların üstünde kanat motifi, zülfikar veya üç hilal çiziliyor genellikle. Artık bizden mi onlara geçmiş onlardan mı bize belli değil ancak Türk silahları içinde istisnai bir yeri var bu kalkanların.

Bu arada yukarıdaki resim Süleymanname'den Nakkaş Osman'ın bir minyatürü; Macaristan seferi sırasında şövalye Eugene ile Akıncı Beyi Sinan arasındaki düelloyu gösteriyor. Nakkaş Osman ahbabı olan Sinan Bey'i Süleymanname'nin birçok resminde tasvir etmiş. Bu minyatürlerde akıncılar genellikle kartal tüyü sorguçlu tilki postu börk, pars benekli kaftan giyip, balkan kalkanları ve balçaksız Tatar kılıçları kullandıkları gösteriliyor.
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Mergup Özkan - 17 Şubat 2011, 00:40:59
Harika! Minyatürlerde akıncıların elinden düşmeyen bu asimetrik kalkanların ilk kez gerçek bir örneğini görmek nasip oldu sonunda satyenizde Bekir usta. Bunlara "Balkan kalkanı" deniyor ve bizim akıncılar ve balkan milletleri kullanıyor. Akıncıların kullandıkları bu tip kalkanların üstünde kanat motifi, zülfikar veya üç hilal çiziliyor genellikle. Artık bizden mi onlara geçmiş onlardan mı bize belli değil ancak Türk silahları içinde istisnai bir yeri var bu kalkanların.

Bu arada yukarıdaki resim Süleymanname'den Nakkaş Osman'ın bir minyatürü; Macaristan seferi sırasında şövalye Eugene ile Akıncı Beyi Sinan arasındaki düelloyu gösteriyor. Nakkaş Osman ahbabı olan Sinan Bey'i Süleymanname'nin birçok resminde tasvir etmiş. Bu minyatürlerde akıncılar genellikle kartal tüyü sorguçlu tilki postu börk, pars benekli kaftan giyip, balkan kalkanları ve balçaksız Tatar kılıçları kullandıkları gösteriliyor.

Iyi Aksamlar Sancar,

Evet konuyla bende birazcik "ucundan" ugrastim. Benim kaynaklarada ayni senin telafüzün yönünde bildiriyor. Hatta Macarlarda bu tip Kalkan kullanmislar ama 15. ve 16 yüzyildan sonra birden kesiliyor. ya tarz olarak tutulmadi veya Yuvarlak cember olani At üstünde daha iyi performans gösterdi diye düsünebilinir... Ve tekrar her bizim unuttugumuz veya bilemedigiz kaynak yurtdisinda mevcut, hattaki tekrar böyle tarzlar yapilip kullanilmaya baslanmis bile. Alta birkac resim ve örnek koyuyorum...

Tabikii senin " Akinci  Beyi Sinan" tekrar karsimiza cikiyor bu seferde.... ;D 
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Mergup Özkan - 17 Şubat 2011, 00:44:04
Osmanli ve Macaristan tarzlari... ve en alta yeniden yapilmis ve kullanilan tarzdan bir örnek...
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Cengiz Çetin - 17 Şubat 2011, 11:28:20
Aslında bu kalkan koruma amacını çok iyi yerine getiriyor gibi görünüyor.Ama pratikte nasıldır kullanana sormak lazım.Dizayn olarak baş dahil ciddi bir alanı koruyor.At üstünde sırtlarında sabitliyorlar galiba.Bu sayede hem arkadan gelen ok vs ye karşı korunuyor hemde çapraz kesimli bölgeden rahatlıkla geriye ok atabiliyor olmalılar.Akıncıların vur-kaç taktiği ile savaştığını düşünürsek çokta kullanışlı olmalı.Kalkanın kullanımdan kalktığı dönem ile Osmanlı akıncılarının dağıldığı dönem arasında bağlantı olabilir mi acaba.
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Sancar Özer - 17 Şubat 2011, 14:55:36
Cengiz bey, kalkan ile akıncıların dağılması arasında doğrudan bir bağıntı kurmak ne kadar doğru olur bilemiyorum zira bu kalkan tipi akıncılar arasında görülse de akıncıların yegane kalkanı budur demek mümkün değil, yuvarlak kalkanın da taşındığı bir çok tasvir görüyoruz zira. Aslında bu tip kalkan yuvarlak Türk kalkanına göre nadir sayılabilir. Akıncıların tercih sebebi bu savaşçıların Balkan merkezli konuşlanması olmalı sanırım. O dönem aklıncıların giyiniş ve silahlarına bakılınca Deşt-i Kıpçak ve Balkan etkileri yoğun olarak görülmekte. Nogayların bu bölgede Osmanlıya bağlı olarak akıncılık yaptığı da düşünülürse Tatar kılıçları, kalpaklar ve leopar postu giyimler daha mana kazanıyor. Bir husus da akıncılarda yağmadan elde edilen silahların da kıullanılması. Mesela Bekir ustanın gönderdiği Süleymanname minyatüründe Akıncı Sinan Bey'in belinde bir Avrupa bastard kılıcı görüyoruz Daha önceki düello minyatüründe ise Sinan Bey'in atının terkisinde uzun bir Avrupa rapier kılıcı seçilebiliyor. Bu tip kalkanlar da bu şekilde akıncılar arasında kullanıma girmiş olabilir.
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Cengiz Çetin - 18 Şubat 2011, 12:01:10
Ben sadece sesli düşünüp acaba dedim... Ama kalkanın kullanışlı olması ve sizin söyledikleriniz daha akla yatkın şeyler.Teşekkürler
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Sancar Özer - 18 Şubat 2011, 12:55:27
Ben teşekkür ederim, tabiki teoriler öne sürüp üstünde tartışacağız, bu forumun amacı bu zaten ;)
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Mesut Çetin - 18 Şubat 2011, 21:29:11
Akıncı Sinan Bey'i tuttum -^b
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Cengiz Çetin - 22 Şubat 2011, 14:25:32
Arkadaşlar,DK yayınevinin piyasaya yeni çıkan "DELİLER"isimli bir kitabı var.Osmanlı akıncıları ve Deliler denilen grubu minyatür ve Avrupalıların çizimleriyle gösteriyor.Bu kalkanlardan pekçok minyatür ve resimde var.25 TL fiyatı var... İlgilenenlere.
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Bekir Çankırı - 05 Mart 2011, 15:11:21
Tasarımını  beğendiğim  bu  kalkan  modeli  hakkında   biraz  fikir  yürütelim  isterdim.
CZERNY'S  te  çap   ölçüsü  25 cm  olarak  verilmiş . Yani  neredeyse  bir  yemek  tabağı  boyutunda ( ? ) .
Altay  bey  üstadımızın  böyle  küçük  çaplı  kalkanlar  için   " süvari  kalkanı "  dediği  aklımda  kalmış .
Ama  muharebenin  hangi  safhasında  ve  ne tür  silahlara  karşı kullanılırdı  acaba .
Üzerindeki   perçinli  madeni  paraların  müthiş  hikayesi  ise  , onları  benzerlerinden  ayıran  olağanüstü ve  çarpıcı  özellikleri bence .
  Ama  bu  özelliğini  burada  benim  tekrarlamam  yerine  , üstadımızın  anlatıp  hepimizi  bilgilendirmesini
tercih  ederdim . :)

(http://img821.imageshack.us/img821/7765/79925.jpg)

(http://img3.imageshack.us/img3/3841/79925b.jpg)
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Sancar Özer - 05 Mart 2011, 19:52:38
Aslında 25 cm küçük geliyor ilk bakışta ama kaynaklarda Osmanlı kalkanları genellikle 250 ila 550 mm olarak gösteriliyor. Genellikle 550 mm kalkanlar daha fazla olsa da bu çeşit kalkanın da istisnai olmadığını söyleyebiliriz. Gavur bu tip yuvarlak küçük kalkana "buckler" diyor ki ilk bakışta kullanışsız gibi düşünülse de  kılıç dövüşlerinde boş el siperi olarak bayağı iş görüyor aslında.

 Aslında ecdadımızın bu tip silahlarını görünce günümüzün araştırmacıları hep "bu savaşta kullanılamaz; tören silahıdır v.s." çıkarımını yapsa da o incecik hafif kılıçlar, ince zırhlar, söğüt kalkanlar ile tam mafsallı zırhlı şövalyelerle göğüs göğüse çarpıştıklarını ve çok zaman da galebe çaldıkları tarihi bir gerçek.Avrupalıların sıksık yaptığı gibi "ok atar, uzaktan savaşırlardı" diye açıklamak da m tarihe tanıklık eden minyatürlerde ve birinci el kaynaklarda  tasvir edilen tonlarca göğüs göğüse çarpışma sahnelerini görmezden gelmek olacağına göre  demek ki  onların bildikleri ve bizim şu anda kavrayamadığımız birşey var bu silahları Avrupa muadillerinden üstün kılan. Bu da Türklerin bugün bilinemeyen birebir savaş sanatı ile alakalı olmalı diye düşünüyorum.  bu 25 santimlik yemek tabağı büyüklüğünde kalkanın tekne gibi kocaman çelik şövalye kalkanına neden ve nasıl üstün geldiğini ancak, manevralar ve stratejiler gibi genel bilgilerden ayrı birebir o kılıcın, o kalkanın v.s. nasıl kullanıldığı, nasıl savrulduğu, nasıl kesildiği, nasıl savunulduğu ile ilgili net bilgiler ortaya çıkınca anlayabileceğiz sanıyorum.
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Mergup Özkan - 06 Mart 2011, 13:35:51
Merhaba sayin Forumdaslar,

Evet bende ayni kanaatdeyim bu Konuda Sancar ile....

Örnek olarak birkac Resim ve günümüze kadar (Allah sükür, bari ufak tefek birseyler kalmis... ::) ::) ::))
"Bursa Kilic ve Kalkan" oyunlarinda kullanilan tarz Kalkanlarin ileriki  tarihlerde dahada "kücük" oldukalrini düsünüyorum....

Selam ve Saygilarimla
Mergup
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Bekir Çankırı - 06 Mart 2011, 18:07:34
Ön yüzden  bakılınca yıpranan , örgülü  yün ipliklerin altında kurşun kalem inceliğinde  muntazam  söğüt  dalları , arka  yüzden de   bu  dalların   renkli ipliklerle  kilim dokuma  tekniğine  benzer  atkı - çözgülerle nasıl  sımsıkı  örüldükleri  görülebiliyor .
Göbek  kenerı  ve  çevre çemberini  bağlayan  köşeli demir lamaların uçlarında , delinerek  perçinlenmiş  yuvarlak , sarı renkli  parçaların , fotoğrafı  büyütünce  üzerindeki  yazılardan  dönemin  avrupa  paraları  oldukları    görülebiliyor  .
Bu paraları  ve  orada kullanılma  amaçlarını  nasıl  yorumlamalı  ?
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Sancar Özer - 06 Mart 2011, 19:40:16
Bekir usta bu para hadisesini ilk kez duydum ben de ve çok merak ettim neden kullanıldığını.

Mergup, eklediklerinden ikinci resmi ilk kez görüyorum; çok ilginç geldi bana, acaba kaynağı nedir?
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Mergup Özkan - 07 Mart 2011, 02:56:49

Kaynak Adresi bu:

 www.yasamspor.com (http://www.yasamspor.com) sitesine girip oradan (Prof.Dr. İbrahim ÖZTEK´in  OSMANLI DEVLETİNDE
ALETLİ YAKIN MÜCADELE SPORLARI isimli makalesinden görüntü bunlar.
Daha detayli bilgi icin bence Bu Hocamiza ulasman gerek.  ;D :D
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Sancar Özer - 07 Mart 2011, 07:00:51
Sağol Mergup,sayende bu çok ilginç bilgiler veren makaleden haberim oldu. Özellikle matrak oyunu hakkında hem daha önce okuduğum bilgileri pekiştirdi ve hem de daha önce hiç duymadığım ilginç yeni ayrıntılar verdi. Konunun meraklısı olan herkese tavsiye ederim.

 Matrak oyunu kaynaklara dayanarak ve aslına uygunluğu bilimsel olarak ispatlı biçimde diriltilebilirse
Türk kılıç sanatına giden yolun nerdeyse çoğu alınmış olacak ve yukarda bahsettiğim o mühim ayrıntıların çoğuna ulaşılabileceğiz.  Ama maalesef günümüzde varolan bilgi ve ilgi yokluğundan faydalanan kimseler bu gibi tarihi değerlerimizi diriltmek adı altında kaynağı meçhul ve kerameti kendinden menkul biçimde uydurdukları bir takım şeylere "matrak" adını verip herkesi de rahatlıkla inandırabiliyor. En acısı da nasıl olduysa bu uydurmalarını resmi olarak da tescil ettirdikleri için maalesef yarın bir araştırmacı mesela matrak oyununun makalede bahsedilen 160 küsür oyununu (yani tekniğini) içeren bilgileri kaynaklardan bulsa ve buna dayanarak bu kayıp değerimizi diriltmek ve kamuyla paylaşmak istese bunu yapması yasal olarak mümkün değil. En azından "matrak" adını kullanamaz. :-\

Kara cahillikten daha fenası yarıcahilliktir demişler. Maalesef mevcut yarım yamalak kulaktan dolma internetten kopyalama bilgiler ve bolca da uydurmayla oluşan böyle dezenformasyonlar da gerçek hakiki bilginin üstüne, hiç bilgi ve ilgi olmamasından çok çok çok daha fena çöküyor.  >:(
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Efkan Çalış - 13 Mart 2011, 12:20:35
Yukarıda linkte verilen web sitesinde yazılı bilgiler (İbrahim ÖZTEK tarafından yazılan) Malum tv dizisinden sonra yazılmıştır, bizim web sitelerimizde yayınlanan bilgilerden alıntılar yapılarak oluşturulmuştur. Malesef kaynak belitmemişler. Sorun değil teşekkür ederim yazan kişiye.

Sancar ÖZER'in yazdığı yazıda hoş olmayan ise cahillik, yarıcahillik nitelemeleridir. Hoş değildir kişisel haklara saldırıdır. (Israrcı olunursa hukuki işlem başlatılacaktır.)

Matrak sporu ile ilgili sizin beklentilerinizin üstünde bir sorumluluğu aldık.

Hiç kimseye zorla beğendirme gibi bir çabamızda yok. İsteyen beğenir istemeyen beğenmez. Biz yaptığımız işi beğeniyoruz ve birileri beğensin diyede yapmadık.

Matrak Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin yaptırdığı resmi bir spordur. Bir derdiniz varsa resmi makamlara başvurabilirsiniz.

Bizi eleştirenlerin eleştirilerinin bir anlam ifade etmesi için Türk kültürü ve savaş sporları alanında bizim yaptığımız işten daha büyük bir iş yapmaları gerekir. Aksi durumda bu eleştiriler gizli hayranlık olarak tarihe geçer.

Bu tür gereksiz çabalar Matrak'tan nemalanma gibi bir düşünceyi kamuoyu nezdinde akıllara getirebilir.


Eğer samimi iseniz resmi olan bir spora resmi yoldan başvurup çalışmalarına katılıp Türk spor kültürüne fayda sağlayabilirsiniz.

Yapıcı eleştirilerinizi ve Türk kültürüne katkı sağlamak üzere çalışmalarınızıda görmek isteriz.

Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Oğuzhan GÜVEN - 13 Mart 2011, 13:26:11
Yapılan bir iş hakkında eleştiri yapabilmeniz için, o konu hakkında belge ve dökümanlara sahip olmanız lazım. Ben Sayın Efkan ÇALIŞ hocanın öğrencisiyim. Kendisi MATRAK' a hayatını adamış bir gönül insanıdır. Unutulmuş değerlerimizin ve kültürümüzün tekrar canlanması ve hayata geçirilmesi için mücadele veririken, gençlerimizin kahvehane köşelerinde oyun oynayarak zamanlarını kaybetmeleri yerine, atalarının yaptığı sporu yapmaları için gayret gösterirken, sizin çıkıpta bu konu ile ilgili olarak acımasızca eleştiri yapmanız akıllara bazı soru işaretleri getiriyor.
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Kayahan Horoz - 14 Mart 2011, 11:16:59
Aramıza tekrar hoşgeldiniz Efkan Bey,

Gerçi  http://www.matrak.gen.tr/archives/716 (http://www.matrak.gen.tr/archives/716)  adresinde yaptığınız "duyuru" ve hedef gösterme pek hoş olmamış, ama siz yine de hoş gelmiş olun.

Matrak oyununu yeniden canlandırmak yolunda hangi kaynak eserlerden yararlandığınızı, hangi teknikleri hangi kaynaklarda bularak gün yüzüne çıkardığınızı bizimle paylaşmak isterseniz, konunun bundan sonrasını ayrı bir başlık olarak bölüp, matrak oyununa özel bir başlık açabiliriz.  Osmanlı savaş kalkanları hakkında yazıştığımız bu başlığa da kaldığımız yerden devam edebiliriz.

Sizin tekrar üye olmanıza neden olan mesajında Sancar Bey konu ile ilgili kaynakların meçhul olduğunu yazmış.  Bence buna verilecek en güzel cevap, "bir derdiniz varsa..." tarzındaki karşı ataklarınızı değil, çalışmalarınızın dayandığı kaynak eserleri buraya kalın harflerle yazmak olurdu.

Esasen matrak oyununuz konusunda benim daha farklı eleştirilerim de var, ancak internet ortamında girişilen tartışmaların hemen her zaman karşılıklı yanlış anlaşılmalarla sonuçsuz kaldığını, hatta gereksiz kırgınlıklara neden olduğunu gördüğümden, mümkün olursa eleştirilerimi şahsen yapmak isterim.  Bu maksatla, yakın bir zamanda sizinle tanışıp sohbet edebilmeyi ümit ederim.

Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Efkan Çalış - 14 Mart 2011, 13:09:55
Selamlar, Kayahan Bey geçmişte yaşadığımız hoş olmayan durumları bir tarafa bırakacak olursak. Olumlu yaklaşımınız için teşekkür ederim.

Sorun, Malum kişinin üslubudur. Herkesin eleştirme hakkı vardır. Lakin şahsımı tanımadan yaptığımız işin detaylarını bilmeden  bu denli önyargılı eleştiriler, cahillik, uydurma gibi sözler hoş değil.

Sizin forum yönetcisi olarak önlem almanız bizce daha doğrudur. Bu forumun saygınlığına gölge düşüren bu  tür girişimlere izin verilmemelidir.

Eğer bu forum sitesinde yazı yazıp paylaşım yapanlar kendilerini Türk savaş sanatlarında üst kuruluş olarak görüyorlarsa burda bir sorun var demektir.

Yapılan iş bir sanattır. Kimi beğenir kimi beğenmez ve bir önceki mesajımda belittiğim gibi herkes tarafından beğenilmesi için yapılmış bir çalışmada değildir. Halkın beğenisi bizim için daha değerlidir. Web sitelerimize göz atılırsa bu beğeni görülecektir.

Diğer taraftan  Devletin ilgili birimlerinde kabul gören çalışmamız kurumsal bir kimlik kazanmıştır. Bu tür yıkıcı eleştiriler bir anlık heyacanla yada konu hakkında olgunluk zannı ile yapılsada farkında olmadan kurumların saygınlığına yöneliktir, şahısların değil. Emin olun kurumlarda şahsım kadar olumlu ve ortak bir nokta bulma çabasında olan kimseyi bulmakta oldukça zordur.

Kurum diyorum çünkü bizim başlattığımız bu çalışmayı yarın başkaları çok daha ileriye götütür ve başarı her zaman kurumundur.

Bu forumda bir çok değerli bilgi paylaşılmış. Diğer taraftan aletlerin kullanımına dair paylaşılan videolarda gördüğüm, özellikle Avrupada işin teknik kısmı ile uğraşanlar bizden ileride değil. Bunların hangileri bilimsel çalışma ve sağlam kaynaklara dayanarak yapılmıştır. Bu görüntüleri paylaşan arkadaşlar bilimsel çalışmaları görüpte mi paylaşıyorlar.

Bizim hangi kaynaklara dayanarak yaptığımız ise web sitelerimizde yazılı kimseden bilgi sakladığımız yok. Katkı sağlamak isteyen arkadaşların katkılarıda bizim için değerlidir. Detaylı bilgi almak isteyen gönüllülerin saygı çerçevesinde yapılan taleplerine cevap vermek bizim görevimizdir. Fakat burda yapılan saygı sınırlarının dışında ki yaklaşımlar, nesfi çabalardan öteye gitmez. Bu tutum şahsıma İnşallah hiç bir zarar veremez. Kötü söz sahibinindir.

Sizinde dediğiniz gibi internette ulu orta tartışmak bir çok yanlış anlaşılmayıda beraberinde getiriyor. Her hangi bir saldırı olmadığı sürece forumlarda yazışmayı doğru bulmuyorum. Teklifiniz için ayrıca teşekkür ederim.

Dilediğiniz zaman sizin ve benim uygun anımda görşebiliriz.

Web sitemizde adres gösterme sebebimize gelince malum kişiye özel mesaj gönderdim. Kendisi sabırsız bir arkadaş. Yazdıklarını özellikle şahsıma yönelik yazdıklarını tekrar değerlendirmesini istedim. Dostları ile istediği gibi paylaşımda bulunacağını söyledi. Matrak konusunda hiç bir yetkisi olmayan bir kişi böyle bir özgürlüğe sahipse, Matrak çalışması yapan camiamızı ve çalışmalarımzı takip eden halkımızı haberdar etmek ve bu tür karalamalardan korumak bizim asli görevimizdir.
Kendisi bu konuda olumlu bir adım atarsa web sitemizde ki mesajı kaldıracağım.

Yüzlerce yıldır yapılmayan Matrak oyununun bilimsel çalışmalarının hemen ortaya çıkmasını istemek haksızlık olur. Kaynakların azlığı bu tür bir çalışmanın yapılması için şimdilik engel teşkil etmekte olup, emin olun bu çalışmalarda süreç içinde yapılacaktır.Sabırlı olmak lazım. Bilim sabırla ilerler.

Merak ettiğim bir konu, Türk savaş sanatlarına dair yaptığımız geçmişe dönük ve  kaynak gösteren tamamen unutulmuş bir oyununun teknik çalışması Türkiye'de bir ilktir. Bizim haricimizde böyle bir çalışma bildiğim kadarı ile yok. Varsa bildiğiniz söyleyin lütfen.

Acaba savaş sanatları haricinde başka alanlarda da canlandırma çalışmaları varmıdır. Ve bu çalışmaların kaç tanesi bilimsel kanıtları ile herkesin kabul gördüğü bir yapıda hayata geçmiştir.

Bunları sormakla gelmek istediğim nokta Matrak çalışması bir ilktir ve kabul görmesi anlaşılması hemen olabilecek bir şey değil. Bu cephede bir çok Cenk'e girdik. Ömrümüz yettikçede gireceğiz.

Dileğim şudur ki sizler gibi Türk tarihini ve savaş sanatlarını araştıran güzide insanların yıkıcı değil yapıcı olmasıdır.

Bizim ilgi alanımızda olan Kemankeşlikle ilgili Türkiye'de yetkin bir çok kişi ile görüştüm. Burda bize yapıldığı gibi bir tavrın içine asla girmedim. İleride Kemankeşlik çalışması yapmaya hazır olduğumuzda onlardan destek alacağımıza söz verdim. Doğrusuda bu, yapılan hiç bir çalışmayı yok saymadım cahillik ve uydurmadır diye karalamadım. Halende çalışmalarından dolayı müteşekkir olduğumuz gönül adamları ile görüşmekteyim. Bildiğim kadar ile bu alanda da henüz bilimsel bir çalışma yapılmadı. Hangi mantıkla Türk kültürü adına yapılan bu çalışmaları yok sayabiliriz.

Nihayetinde yapılan iş Türk milleti namınadır. Efkan ÇALIŞ burda bir vesiledir. Kuldur hatası olur, eksiği olur.

Bu yola baş koyduğum günden bu yana akademik makamların zirvesinde kendine sağlam yer edinmiş bir çok kişi kişisel kopmleksleri nedeni ile burda bilinçsizce yapılan yıkım çalışmalarından daha fazlasına cürret ettiler. Olumsuz yaklaşımları ile bu sürecin içinde kendilerini değersizleştirdiler ve Matrak tarihi kayıtlarına öylece geçtiler. Zamanı gelince bu kişileride tanıkları ve delilleri ile açıklayacağım.

Matrakcı Nasuh'un konumuz ile ilgili bir dörtlüğü ile yazıma son vermek isterim.

Saygılarımla Hoşça kalın.


"Cümle kârı aslıla itmek gerek

Her yola hemrâhla gitmek gerek

Tâ ki zahmet görmeye gümrâh olup

ŞÃ¢d u handân ola maksûdın bulup"

Matrakcı Nasuh



Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Osman YILDIRIM - 14 Mart 2011, 14:25:37
Merhaba Efkan bey yeri burası değil lakin sormadan edemeyeceğim. Matrak Cenk Oyunu ( Güreş , Muşt-Zen, Leket Kûp Depme ) dediğiniz savaş sanatı Hun boksu mu? Tekniklerini görebileceğimiz görsel bir döküman var mı? Ben uzun zaman kickboks, boks, muay thai, freefight, karate gibi branşlarla ilgilendim kickboks sporunu lisanslı olarak yaptım aslında muay thai'nin atası Hun boksunu öğrenmek istiyorum ancak hiçbir kaynak bulamadım...
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Bekir Çankırı - 24 Mart 2011, 21:40:30
Osmanlı   kalkanlarının  üzerinde  perçinli  madeni  paralarla ilgili  bilgim   bugün  netleşti .
bu ilginç ayrıntıyı  hemen   paylaşıyorum .

Viyana  kuşatması   sırasında  çeşitli avrupa  devletleri , osmanlıya  karşı  savaşmak üzere ordularını  takviye  güç olarak  viyanaya göndermişler .
 "Nürnberg  taburları " adıyla   bu amaçla gönderilen ve savaşçılıklarıyla tanınan 7 000  askerlik ordu  osmanlıya   da   büyük  zayiatlar  verdiren  şiddetli savaşlar  sonunda , tek asker  kalmaksızın  tamamiyle  "kırılmış ".
Bu  büyük ve zor savaşın   anısına ,  osmanlı askerleri ölen  düşman askerlerinden toplanan  metal paraları ,  ya  katıldığı savaşı  belgelemek  ya da  metal ihtiyacını  karşılamak   için  kalkanlarına  perçinletmiş .  Hal böyle  olunca  üzeri almanca yazılı  metal paralı osmanlı kalkanlarının  tamamı   o yıllara  tarihli  olmalı  kanaatımca . ne  dersiniz ?
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Mergup Özkan - 25 Mayıs 2011, 02:14:46
Osmanlı   kalkanlarının  üzerinde  perçinli  madeni  paralarla ilgili  bilgim   bugün  netleşti .
bu ilginç ayrıntıyı  hemen   paylaşıyorum .

Viyana  kuşatması   sırasında  çeşitli avrupa  devletleri , osmanlıya  karşı  savaşmak üzere ordularını  takviye  güç olarak  viyanaya göndermişler .
 "Nürnberg  taburları " adıyla   bu amaçla gönderilen ve savaşçılıklarıyla tanınan 7 000  askerlik ordu  osmanlıya   da   büyük  zayiatlar  verdiren  şiddetli savaşlar  sonunda , tek asker  kalmaksızın  tamamiyle  "kırılmış ".
Bu  büyük ve zor savaşın   anısına ,  osmanlı askerleri ölen  düşman askerlerinden toplanan  metal paraları ,  ya  katıldığı savaşı  belgelemek  ya da  metal ihtiyacını  karşılamak   için  kalkanlarına  perçinletmiş .  Hal böyle  olunca  üzeri almanca yazılı  metal paralı osmanlı kalkanlarının  tamamı   o yıllara  tarihli  olmalı  kanaatımca . ne  dersiniz ?

Iyi Aksamlar Bekir Bey,

Mesele ekteki resim gibi olabilirmi ? :D ;D ;D
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Bekir Çankırı - 25 Mayıs 2011, 21:32:03
Harikasınız  Mergup  bey .  -^b 
Hangi  konuda  , ne  arasak   sizin  "kara kutudan"  :D  Mutlaka  işe yarar  birşeyler dökülüyor . Tam da  konuyu  açıklayan  mükemmel  resimler  .  yine  elinize  sağlık .
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Mergup Özkan - 26 Mayıs 2011, 00:25:33
Harikasınız  Mergup  bey .  -^b 
Hangi  konuda  , ne  arasak   sizin  "kara kutudan"  :D  Mutlaka  işe yarar  birşeyler dökülüyor . Tam da  konuyu  açıklayan  mükemmel  resimler  .  yine  elinize  sağlık .


Bir sey degil Efendim, ne demek, hay, hay,
Hepimizin maksadi bilip, ögrenmek ve paylasmak oldugu ici burada degilmiyiz....

Ama ben bu Konuyu bilincli olarak tekrar actim, cünki malum (kolleksiyoncu arkadaslar bilirler. Nisan ve Mart Aylari, yurtdisi Antikacilarda acik artirim ve satis zamanlaridir ) bende sizin actiginiz konuyla ilgili bir parca almak nasip oldu. Buraya güzel uyar diyerek paylasmak istedim.

Selam ve Saygilar

Mergup

Not: Parcanin Orijinal büyüklügünü göstermek icin bilincli elimi ve Kol saatimi yaninda fotograf ettim.
Cap ölcüsü 27,5 cm, Agirlik yaklasik 1,5 kg...
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Mergup Özkan - 26 Mayıs 2011, 00:27:11
devami...
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Mergup Özkan - 26 Mayıs 2011, 00:28:54
devami...soru veya daha cok resim gerekirse, lütfen cekinmeyin...

mergup
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Turgut Uzundağ - 29 Mayıs 2011, 23:10:47
Bir kaç çizim
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Mergup Özkan - 23 Temmuz 2011, 18:26:08
Bekir usta bu para hadisesini ilk kez duydum ben de ve çok merak ettim neden kullanıldığını.

Mergup, eklediklerinden ikinci resmi ilk kez görüyorum; çok ilginç geldi bana, acaba kaynağı nedir?

Merhabalar Sancar,

Konu biraz geride kalmis olsada bak ne buldum tesadüfen, daha dogrusu karsima cikti :D :D :D....
Sen bu resmin kaynagini sormustun bir hayli zaman önce, bir yakin Antikaci Dostum bana gecenlerde bak ne resimler yolladi  :D!!! ;D
(1. resim bahsetigimiz olay)
Resmin asil Ana Kaynagi:
 "the illustrated london news" Gazetesi / Baski tarihi "saturday november 17, 1877"
Burada "War Dance of the Kurds in Front of the Head Quarters, Ismail Kurd Pasha" diye adlandirilmis bu resim ve 2. resim gazetenin ön mansetinde bir  "basi bozuk" Piyadesi ve belinde Pistov ve yatagan ile....) 
selamlar
mergup

Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Sancar Özer - 23 Temmuz 2011, 19:33:49
Sağol Mergup, gerçekten kaynağı ile de çok ilginç resimler bunlar...
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Selim Atalay - 05 Eylül 2011, 14:26:53
Akıncı kalkanı  konusunu  bu başlıkta  tartışmıştık .
Hem  batılı hem de osmanlı ordusunda   kullanıldığını  gösteren bir  minyatür   ve  viyana müzesinden de   bir  osmanlı  örneği  çok  ilginç  geldi  paylaşıp üzerinde tartışalım mı .? ,  
 Yeterli  bilgiye  ulaştığımızda  bir  örneğini de yapabiliriz böylece . -^b

(http://img507.imageshack.us/img507/1115/siegebelgradeturkishpai.jpg)

(http://img546.imageshack.us/img546/1147/mdhuk59hussarequipment1.jpg)

(http://img3.imageshack.us/img3/277/uuuucd.jpg)


kaynak :http://www.myarmoury.com/talk/viewtopic.php?t=18577&postdays=0&postorder=asc&start=20



Bekir bey.Aslında tam aradığım bir resim bulmuş oldum.Aslında her ne kadar biz mızrak desekte aslında resimde görülen silah bir kargıdır.Ben de Osmanlı kargılarıyla alakalı bir çizim veya fotoğraf arıyordum.Teşekkür ederim

Kafamda oluşan akıncıların ağır süvari oldukları gibi bir düşünce var.O yüzden kargıyla alakalı bir resim arıyordum.
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Bekir Çankırı - 05 Eylül 2011, 21:38:39
Viyana  müzesine  de  teşekkürler :D :D
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Tuğhan Telatar - 31 Mart 2012, 01:14:31
konu kapanali 6 ay olmus ama ben foruma yeni katildigim icin ancak mesaj yazabiliyorum. 25cm capinda kalkanlar vücudun ilerisinde tutularak rahat bir savunma saglanabilir. Aslinda konu ile ilgili daha güzel bir video görmustum ama onu bulamadim simdi.
Agilitas.tv: Learn to fight with sword and buckler (http://www.youtube.com/watch?v=XpF0_mhMtfo#ws)

bu linkte ufak kalkanla (buckler) savunmayi gösteriyor.

(http://)

Ekledigim resimde de yuvarlak celik kalkan görülebilir.

umarim begenirsiniz
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Gokmen Altinkulp - 02 Nisan 2012, 20:13:38
Sonunda kalkan replikam Polonya'dan geldi, resmi ektedir.
(http://)

desenlerini ben siyah kalem ile yaptım, buradaki kalkana benzetmeye çalıştım:
http://www.tuerkenbeute.de/sam/sam_rus/G4_02_de.php (http://www.tuerkenbeute.de/sam/sam_rus/G4_02_de.php)
Ancak almanca metni okursanız desenlerin gümüş teller ile yapıldığı yazıyor, ve tabi bugün gümüş karardığı için siyah gözüküyor halbuki esas hali göz kamaştırıcıydı heralde..

Müzedeki kalkanda söğüt dalları daha ince ve daha çok defa merkezin etrafında döndürülmüş.

Osmanlı kalkanları hakkında aklıma bir şey daha geldi, onu da paylaşayım: kalkan viking kalkanları gibi düz değil, kavislidir. Neden önemli diyeceksiniz.
Tank belgeseli izlerken fark ettim. Tankın zırhı düz ise (isabet edecek top mermisine göre 90 derece ise), kalınlığı 5cm ise, merminin zırhı delmesi için 5cm girmesi yeterli, ancak eğim varsa merminin geçmesi gereken metal kalınlığı 5cm'in üstünde oluyor (zırh yine 5cm kalınlığında olsa bile)..

selamlar

Gökmen
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Eylem Cengiz - 03 Nisan 2012, 00:25:06
Hayırlı olsun.  :) Kaleminiz de fena değilmiş.  ;)

Ok kısmen girdikten sonra eğer yüzeye dik girmemiş ise aynı çizgide ilerlemeye devam edemez. Arka kısmı yön değiştirir, bundan dolayı daha fazla yavaşlar hatta kırılabilir.

Gereksiz bir not düşeyim. Bizim tipteki kalkanlara yabancı olanlara faydası olabilir. Esnek ve lifli bir kalkan, bir tahta levhasının aksine delindikten sonra da oku kasmaya devam ederek yavaşlatmayı sürdürür. Tahta bir levha çok zaman oktan biraz daha geniş bir delik açacak bir şekilde delinir. Bir kere delindikten sonra durduruculuğu çok azalır.

Açının dikten farkı ile geçilen kalınlığın grafiğini aşağıda paylaştım. Etkin kalınlığın iki kat olabilmesi için normale göre 60 derecelik bir açının gerektiğini görebilirsiniz. Buradan yola çıkarak amacın etkin kalınlığı arttırmak ise bunun çok da verimli olmayacağını söyleyebilirim.

Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Tuğhan Telatar - 03 Nisan 2012, 16:06:34
Gokman Bey,
kalkan gercekten cok güzel gözüküyor. Polonya'da nereden aldiniz bilgi verebilir misiniz?

Güle güle kullanin.
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Sancar Özer - 04 Nisan 2012, 03:18:42
Gökmen, kalkanın hayırlı olsun. Yapım ayrıntıları hakkında bilgi verebilir misin? Söğüt dalı ve ibrişim mi kullanılmış? Etek bölümünün iç kısmında deri veya ahşap taban var mı? Söğüt sarma bu tabana nasıl birleştiriliyor? Kalkanın ağırlığı nedir? Ayrıca iç kısmından resim çekebilirsen çok makbule geçer. Zira varsa yastık kısmı ve kola geçen kulp ve kayış sistemini de merak ediyorum. :)
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Öner Ersin - 07 Nisan 2012, 01:22:53
Selam'ün Aleyküm,
Foruma yeni katıldım, çok güzel bir site, çok güzel paylaşımlar, bu siteyi açanlardan Allah razı olsun inşaAllah.
Kalkanınız hayırlı olsun Gökmen bey.
 Ağaç dalları veya kamıştan yapılan metal göbekli kalkanların daha çok törensel işlevde olduğuna inanıyorum ben. Ok'un haricinde bir savunma aracı olarak bu tip kalkanların çok zayıf olabileceğini düşünüyorum. Kılıç darbeleri, mızrak saplanmaları, balta ve savaş çekici darbeleri yada ateşli silahların kurşunlarına karşın dayanıklılık.. Osmanlı minyatürlerinde de çok gördüğümüz, kontraplak'tan imal edilen, kat-kat tutkallanan, hatta darbelere ve koruma amaçlı özel şekiller verilebilen lamine kalkanların koruma gücü daha fazladır..Nitekim 15.yy-16.yy gibi zamanlarda avrupa'da çok fazla yaygınlaşan bir kalkan tipi bu. Çok farklı şekillerde olanları mecvut. Aslında ahşap yapılı kalkanlar'ın kontraplak ataları arasında antik yunan hoplit kalkanları ile roma ''scutum'' kontraplak kalkanlar arasındaki bağ kopmadan 16.yy-17.yy yoğun kullanım alanı bulan ve genelde ''macar tipi'' denen kalkanlarla devam etmiş gibi. Çin ''terracotta'' savaşçılarına atfen yapılan m.ö. 200'lere tarihlenen Qin hanedanlığı'na ait heykel askerlerin ellerinde de geniş kavisli kalkanlardan var, bunlar yapıştırılmış lamine kontraplak da olabilir, nitekim asya tipi yaylardaki tutkal kullanım bilgisi ile de uzak olmayan bir konu.. Aynı şekilde antik mısır'da da kanımca kullanılmış bir kalkan türü..
 Lamine kontraplak kalkanlar sağlamlığı açısından kale kuşatmalarında çok yaygın kullanılmışlar, 15.yy-16.yy devri özellikle avrupada ''pavise'' ismi ile yayılan değişik boyutlarda, piyade-süvari kalkanları ağır piyade silahları-güçlü tatar yaylarına karşı ve ilk devir ateşli silahlarla da aynı zamanda kullanılmışlar..Roma kontraplak scutum kalkanların devamında şekil 3.yy'dan itibaren oval ve büyük yuvarlak hale gelse de bu teknik kopmadan devam etmiş ve ortadoğuya bence sasanilere-orta asya'ya da zamanla yayıldı.. Bizans'ın ''skutatoi'' piyadelerinin isminin de latince kalkan demek olan ''scutum'' dan geldiğini okumuştum. Skutatoi'ler de uzun mızraklı ancak roma lejyonerleri gibi kalkan formasyonu yaparak da savaştığı bilinen orta sınıf piyadeler. 1071'de bu piyadelerin Sultan Alparslan'ın askerlerini yakın dövüşte çok  uğraştırdığını düşünüyorum.
 Emevi ve Abbasi devirlerinde müslüman ordularında nasıl kompozit yaylar farklı silahlar benimsenip kullanıldıysa kontraplak tip kalkanlar da bundan nasibini almış olmalı. Nitekim Ortadoğu'dan el yazmaları-süslemeler-kapartmalar da norman ''kite'' denen tipte kalkanların müslümanlarca da kullanıldığının kanıtları var. Ben yuvarlak şekilli kontraplak yapılı ve  preslenerek dışabükey şekil ve dolayısıyla mukavemet verilen, kullanımda kullanan kişiyi saran bir de formu olan, gerektiğinde demir parçalar çivilenerek daha güçlü hale getirilen ve kale kuşatmalarında da yaygın kullanım alanı bulan bir kalkanın varlığına daha çok inanıyorum. Bence aynı yöntem erken devir Osmanlı'larda da aynen devam etti ancak çoğunluğu törensel formlu ve görüntü odaklı, bakır göbekleri tombaklanan, çok ince söğüt dallarından yapılan kalkanların haricindeki daha kalın dallardan, sert iri kamışlardan oluşturulan, demir çerçeveli ve ızgaralı sağlam olanlarının bile benim görüşüm ki savaşta kullanımının az olduğudur..

Mukavemet için şekillendirilebilen kontraplak kalkanlar geliştirildikleri roma devrinden itibaren hiç kesintiye uğramadan islam askeri kalkanlarını-selçukluyu ve osmanlı'yı etkilemiştir..Osmanlılar'ın kanat şekilli rumi tip veyahut-macar tipi kontraplak kalkanları bizans'tan, balkanlardan, orta avrupa'dan alıp, kabul edip geliştirerek kullandığını düşünüyorum. Zaten görsel kaynaklarda savaş betimlemelerinde ister minyatürler isterse batılı kaynaklarda, bu kontraplak kalkanların kullanımı çok daha fazladır..Hem mantıklıdır da, çünkü yapım tekniğinden dolayı güçlüdürler. Lamine yapıştırılmış  olmaları hem esneklik hem de preslenmek yoluyla şekil verilerek çok güçlü hale getirilebilmelerine de imkan vermektedir.. Aynı teknikle yapılan ''pavise'' denen özellikle kale kuşatmalarında-ağır crossbow'lu piyade için, ilk dönem ateşli silahlardan el topları kullanan askerler için de bir sabit savunma duvarı da olarak kullanılmış kalkanlardır.. 15.yy-16.yy Osmanlı'nın avrupa'daki fetihlerinde karşılaştıkları ağır darbe verici silahlara karşın bu kalkanlar hızla Osmanlı'da benimsenmiş, geliştirilmiş olabilir.. Ağır kargıların, savaş çekiçlerinin, güçlü crossbow'ların kullanıldığı bir zaman da kontraplak kalkanlar tüm avrupa'da-rusya'da hakim kalkandır.. Yüzeyleri demir kaplanarak ateşli silahlardan korunma sağlanan, yada devasa boyutlarda savaş arabarı hatta topları dahi düşman saldırılarından örtmek üzere kullanılmış örnekleri mecvuttur..
 Metal göbekli, ağaç dalları-kamıştan imal edilen kalkanların detaylı testlerini yapsak kıyaslama ile de çok değerli veriler elde edebiliriz..
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Öner Ersin - 07 Nisan 2012, 01:24:05
Kontraplak üretimi..Bunu antik devirlerde geniş kalasları testerevari kesicilerle ağacın katlarını izleyerek kesmek suretiyle elde ediyor olabilirler.. Torna'nın çok eski örneklerinin hatta roma devirlerine gittiğini düşünüyorum, bu kontraplak kalkanlar geliştirildikleri roma zamanlarından ortaçağa hiç kopmadan devam etmiştir, çünkü aynı teknik ile imal edilen kalkanların varlığı ortadadır..Öyle ki kalkan kullanımının kalktığı 17.yy velki 18.yy başlarına değin kontraplak kalkan tipi yapım tekniği olarak aynıdır..
Rosboro Veneer and Plywood Operations (http://www.youtube.com/watch?v=_BP6ZJCJbGw#)

Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Öner Ersin - 07 Nisan 2012, 01:39:39
Antik Yunan tek parça ahşaptan oyma ağır hoplit kalkanları, erken devir roma-etrüsk krallıklarında da kullanılmış, yüzeyi bronz kaplama da yapılmış.. ya da direk ağır kalın bronzdan da imal edilmiş olanları biliniyor. Bu ahşap kalkanlar lamine kontraplak roma kalkanlarının da ataları olabilir..Roma-Pön(punic wars) - Kartaca savaşları (M.Ö. 264-146) oval formlu kontraplak scutum'lar ortaya çıkıyor. Sezar'ın gal savaşlarında keltler-galler-dacia'lılar da aynı tarzda imal kalkanları kullandıkları kabul ediliyor..
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Öner Ersin - 07 Nisan 2012, 01:45:27
Suriye'de Romalılar'ın M.S. 160'larda İran merkezli part lardan alıp önemli bir yerleşim haline getirdikleri ''Dura Europos'' şehrindeki kazılarda bulunan bir diktörtgen lamine kontraplak scutum. El tutamacının ön metal koruması kayıp..
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Öner Ersin - 07 Nisan 2012, 01:47:21
 Terracotta savaşçılarına atfen yapılmış heykelcikler..Ellerinde farklı şekilli kalkanlar var..Qin hanedanlığı M.Ö. 200'ler. Antik dönem ve sonraki zamanlardaki çin askerlerinin resmedildiği güncel pek çok illüstrasyonda geniş, büyük, hatta kendi boyları kadar özellikle tatar yayları-6,7 ok atabilen ''repeating crossbow'' gibi silahları kuşatmalarda falan kullanırken bu büyük kalkanları bir ayağa desteğe dayayarak sabit şekilde arkasına gizlenerek kullandıklarını görürsünüz..
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Öner Ersin - 07 Nisan 2012, 01:55:01
14.yy-16.yy Tibet kalkanı, Metropolitan Museum/New York
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Öner Ersin - 07 Nisan 2012, 02:01:39
Hasır gibi bambudan-kamışlardan-ağaç dallarından oluşturulan kalkanlar uzak doğuda antik devirlerden beri yaygın olarak kullanılmış..
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Öner Ersin - 07 Nisan 2012, 02:35:12
 Yanlış hatırlamıyorsam 7.yy'da Emevi devrinde yazılan, 11.yy'da Gazneli Sultanı Mahmud zamnında resimli minyatür kitap haline getirilen bir mesnevi'nin Varka ve Gülşah'ın içindeki minyatürler 11.yy'a dair önemli detaylar barındıran çok değerli bir kaynak. Resimlerdeki figürlerin ellerinde hem yuvarlak hem de haçlı seferlerine damgasını vuran ''norman kite shield'' denen kalkanlardan var. Bu tipi Bizansın da çok yaygın kullandığı biliniyor, müslümanlardaki genel ismi sanırım ''januwijah''. Bunlar kontraplak-ahşap konstrüksiyon kalkanlar..
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Öner Ersin - 07 Nisan 2012, 02:45:14
 Norman Kite tipi kontraplak kalkan 11.yy'dan 17.yy'a kadar çok yaygın kullanılmış bir lamine kontraplak yapılı kalkan tipidir..Çok farklı çeşitleri ortaya çıkmıştır.
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Öner Ersin - 07 Nisan 2012, 03:10:15
1066 Hastings savaşı

Aynı teknikle yapılan güçlü kontraplak kalkanların islam örnekleri de mevcuttur...
Norman Cavalry Vs Saxon Infantry (http://www.youtube.com/watch?v=YzC3iQrse8Q#)
Weapons that Made Britain: The Shield (Part 4) (http://www.youtube.com/watch?v=DJjZbVBkwSc#)
Weapons that Made Britain: The Shield (Part 7) (http://www.youtube.com/watch?v=2FbKYdJpCPM#)
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Öner Ersin - 07 Nisan 2012, 04:23:24
15.yy Sonları tarihle bulduğum minyatür sayfaları, İskendername.. Nakkaş Ahmedi resmetmiş, Edirne olarak geçiyor.. Sanırım Topkapı sarayında ve erken dönem Osmanlı yeniçeri başlıkları için de güzel bir kaynak.. Bir kalyon içinde elinde rumi tip kalkan olan bir yeniçeri var sağdaki siyah beyaz resim içinde..
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Öner Ersin - 07 Nisan 2012, 04:37:09
Osmanlı kanat şekilli kalkanları büyük ihtimalle avrupa'dan almıştır. Formundan anlaşılacağı gibi daha çok mızraklı hafif süvari kalkanıdır..Zaten hafif ''hussar'' sınıfı atlı birlikler tarafından hem de Osmanlı akıncıları-delileri tarafından tercih edilen bir kalkandır..Mızrağı tutarak atını düşman üzerine süren bir süvari kalkanın sol tarafa doğru yükselmesi sayesinde mızrağı rahat bir açıklıktan uzatır ve sol tarafını saran kalkanı onu korur..Bazı avrupa kökenli turnuva kalkanlarındaki gibi, mızrağı ileri doğru kavrayıp tutarken kalkanın sağ üst kenarında bir oyuk olan bazı kalkanlarda mızrak buraya dayanır bu sayede süvari mızrağı taşıyan kolunu da dinlendirebilir ve daha stabil bir saldırı gerçekleştirebilir ayrıca..Bu tip kalkanların hepsinde boyundan askı kayışları vardır..
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Öner Ersin - 07 Nisan 2012, 04:51:29
Nicolas de Nicolay'ın bir akıncı ağaç baskısı 1577.. http://greatestbattles.iblogger.org/Ottoman/byEuropeans/Nicolay-Peregrinations_faites_en_Turquie-1577.htm (http://greatestbattles.iblogger.org/Ottoman/byEuropeans/Nicolay-Peregrinations_faites_en_Turquie-1577.htm)


alttakiler Melchior Lorck'un ağaç baskılarındaki Osmanlı figürleri ve ellerindeki dış bükey kanat şekilli kalkanlar..1570-83.. http://greatestbattles.iblogger.org/Ottoman/MelchiorLorck/Melchior_Lorck.htm (http://greatestbattles.iblogger.org/Ottoman/MelchiorLorck/Melchior_Lorck.htm)
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Öner Ersin - 07 Nisan 2012, 04:53:18
Melchior Lorck'un ağaç baskılarındaki Osmanlı figürleri ve ellerindeki dış bükey kanat şekilli kalkanlar..1570-83..
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Öner Ersin - 07 Nisan 2012, 04:54:25
Melchior Lorck'un ağaç baskılarındaki Osmanlı figürleri ve ellerindeki dış bükey kanat şekilli kalkanlar..1570-83..
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Öner Ersin - 07 Nisan 2012, 04:55:12
Melchior Lorck'un ağaç baskılarındaki Osmanlı figürleri ve ellerindeki dış bükey kanat şekilli kalkanlar..1570-83..
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Öner Ersin - 07 Nisan 2012, 04:59:18
Hünyadi Yanoş'u 15.yy sonlarında elinde bir 'pavise'' kalkan ile resmetmişler..Oğlu kral Matthias Corvinus'un da aynı tip bir kalkanı var paris'te Musee de la armee'de..

3. resim kutsal roma imparatoru 1. Maksimilyan'a atfen çizilmiş..

en altta mızrak yuvasına sahip bir kanat şekilli kalkan..
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Öner Ersin - 07 Nisan 2012, 05:04:42
Matthias Corvinus'un küçük pavise kalkanı, altında 2 turnuva kalkanı ve bir büyük pavise..Hepsi lamine presli kontraplaktan imal edimiştir..Bu kalkan tipi ortaçağın kalkanıdır diyebiliriz. Dönem dönem farklı tipleri ortaya çıksa da konstürksiyon açısından en sağlam kalkan olması sebebi ile kullanımdan kalkana değin kullanılmıştır..16.yy hatta 17.yy içinde dahi özellikle süvari kanat şekilli olanlarından kullanmıştır. Bana göre Osmanlı savaşta hem piyadede hem süvaride en çok bu kalkanı kullandı..yani lamine yapıştırılmış kontraplak kalkanları..Bunlar yuvarlak demir göbekli ağaç dallarından kamışlardan örerek oluşturulanlardan çok daha mukavemetli ve koruyucudurlar.. Diğerleri törensel özellikleri ağır basan kalkanlar olmalıdırlar..
Yuvarlak olup kontraplaktan preslenerek lamine yapıştıtılarak oluşturulan, törensel olanları gibi görünen savaş kalkanları mutlaka kullanılmıştır, çünkü diğer örme olanlara göre çok daha sağlamdırlar.. Elde bunlara dair korunmuş hiç örnek olmasa bile bunun gerçekte varolduğuna mantıken bakıldığında inanılır, kanat şekilli olanlarla aynı teknik illaki uygulandı.. Çünkü daha önceleri Emevi-Abbasi-Selçuklu zamanlarında kullanıldıklarına inanılıyor..
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Öner Ersin - 07 Nisan 2012, 05:17:39
pavise yapımı.. Osmanlı pavise denen ortası çıkıntılı lamine kontraplak kalkanlardan da kullandı bana göre, çünkü muhattab olduklarından illaki birşeyler alan kendine uyarlayan Osmanlı'nın macar tipi kanat şekilli kalkanları da bizans üzerinden balkanlardan kendine uyarlamış olmalıdır.. Lamine kalkanların çok farklı tiplerini kullanmış olmalı Osmanlılar, hem piyadede, hem süvaride, hem yuvarlak, hem köşeli, kanat şekilli, hem düz dikdörtgen, irili ufaklı pek çok çeşidi kullanılmış olabilir.. Osmanlılar belki de bu kalkanlardan okadar yoğun kullandı ki özellikle macaristan ve polonya gibi yerlerdeki aynı tip kanat formlu kalkanların üzerlerinde ''Hz. Ali efendimiz''in kılıcı, ''Zülfikar''ın düz, eğri yorumlanmamış namlu şekilli olanları aynen işlenmiş... Hussar denen hafif-ağır tipleri olan süvari sınıfı'nın Osmanlı akıncı süvarisine karşılık tertiplendiğini okumuştum bir yerde..Özellikle Hünyadi Yanoş'un kral oğlu Matthias Corvinus babası zamanında düzenlenmeye başlanan macar süvarisi içinde neredeyse birebir kopya edilmiş akıncı-deli kılığında hussarlar barındırdığı biliniyor..Batılı kaynaklara da bakıldığında erken devir hussarlar ile Osmanlı minyatürlerinde resmedilen akıncı ve deli askerleri çok benzerlik gösteriyor..Bu avrupalıların Osmanlı'dan çok fazla etkilendiğini gösteriyor bence..Silahlarına bakılınca delici uzun kılıç, bu kanatlı polonya hussar'larının da vazgeçilmez uzun 2. kılıçlarıdır, ismi: koncerz.. aynısı Osmanlı minyatürlerindeki deli'lerde var.. Bu karşılıklı bir etkileşim, ancak 16.yy ağırlıkla Osmanlı etkisinin olduğu bir zamandır avrupa'da.. Hatta 17.yy da dahildir aslında buna...
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Öner Ersin - 07 Nisan 2012, 05:29:04
ilk resim Nicolas de Nicolay'a ait bir çizimin kopyası, tarihi 1577, Osmanlı deli süvarisi ve kartal kanadı çivilenmiş kalkanı..

Altta Osmanlı kalkanları ve en son memlük kalkanları..

Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Öner Ersin - 07 Nisan 2012, 05:29:41
Hapsburg elçisi Bartolemeo von Pezzen'in 1586-1591 tarihli resimli kitabındaki sipahiler..(I Turchi. Codex Vindobonensis 8626)      http://greatestbattles.iblogger.org/Ottoman/Album/Codex_Vindobonensis.htm (http://greatestbattles.iblogger.org/Ottoman/Album/Codex_Vindobonensis.htm)
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Öner Ersin - 07 Nisan 2012, 05:30:54
1596 Haçova savaşı minyaürü..    http://greatestbattles.iblogger.org/Ottoman/Mehmed3_Campaign_in_Hungary-2.htm (http://greatestbattles.iblogger.org/Ottoman/Mehmed3_Campaign_in_Hungary-2.htm)
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Öner Ersin - 07 Nisan 2012, 05:35:13
Osmanlı zırhları içinde aynalı tabir edilenlerden yuvarlak kalkan görünümlü zırhlar ile demir savaş kalkanlarının bir bağı olduğuna inanıyorum..
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Öner Ersin - 07 Nisan 2012, 05:37:03
yuvarlak kalkana benzeyen aynalı zırhlar ile demir kalkanların mutlaka bir bağı vardır..
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Öner Ersin - 07 Nisan 2012, 05:43:16
Demir kalkanlar yada ahşap üzeri demir kaplı olanlar ateşli silahlara karşı da bir savunma aracı olarak kullanılmış..
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Öner Ersin - 07 Nisan 2012, 05:44:29
Osmanlı kalkanları
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Öner Ersin - 07 Nisan 2012, 05:49:54
Osmanlı etkisindeki avrupa kalkanları
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Öner Ersin - 07 Nisan 2012, 14:05:49
Osmanlı etkisinde avrupa kalkanları
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Öner Ersin - 07 Nisan 2012, 14:06:38
Osmanlı etkisinde avrupa kalkanları
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Öner Ersin - 07 Nisan 2012, 14:15:07
Osmanlı etkisindeki avrupa kalkanları, ilk kalkan 5. Karl (Şarlken) roma-ispanya kralının tören kalkanı..
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Öner Ersin - 07 Nisan 2012, 14:20:39
Yuvarlak metal kalkanlar 16.yy - 17.yy da avrupayı çiçak miğferleri gibi etkilemiştir..
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Öner Ersin - 07 Nisan 2012, 14:23:12
Osmanlı etkisindeki Rus kalkanları
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Öner Ersin - 07 Nisan 2012, 14:38:49
Rus kalkanları
ilki 16.yy dğerleri 12.13yy kontraplak kopya kalkanlar..
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Öner Ersin - 07 Nisan 2012, 14:58:02
 Kontraplak lamine kalkanların sağlamlığı-esnekliği roma devirlerinden neredeyse kalkan kullanımının kalkmasına kadar tercih edilmesini sağlamıştır, Arap Emevi devleti, Abbasi devleti, ortadoğudaki islam devleti, Selçuklular, Memlükler ve Osmanlılar bu teknikle imal edilen farklı şekillerdeki kalkanlardan nasibini fazlasıyla almıştır.. Islatılan, yumuşatılan yuvarlak kontraplaklar önce ıslak halde bir kalıp içinde şekillendirilirler, yuvarlak dışa bükey konik şekil verilenler kurutulup tekrar aynı kalıp içinde sıkıştırılarak yapıştırılır..Görüntüsü belki ağaç dalları-kamışlarla örülerek meydana getirilenlerle çok yakındır, hatta minyatürlerde, batı kaynaklı çizimlerde bu müzelerde çokça olan esasen görselliği ağırlıklı törensel kalkanlarla görünümde çok benzerdirler.. Sağlamlık açısından kontraplak yapılı kalkanların savaşta tercih edildiğini düşünmek ağır basmaktadır..

ilk resim Hünyadi Yanoş ve balkan süvarisi..
diğer resimlerde 15.yy-16.yy orta avrupa kalkanları...
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Öner Ersin - 07 Nisan 2012, 15:20:28
Osmanlı
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Öner Ersin - 07 Nisan 2012, 15:21:07
Osmanlı
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Öner Ersin - 07 Nisan 2012, 15:22:20
Osmanlı
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Öner Ersin - 07 Nisan 2012, 15:24:43
Savaşta kullanıldığını düşününce, bir kılıç darbesi, sağlam bir kesik kalkanda önemli tahribat yapabilir, kenardan dik vuruş ile katlar sıra sıra kesilebir, kılıcın dik delme hareketi ile ucunun teması ile açılan yarıktan kılıç içeriye doğru örgü katlarını açarak kolayca ilerler.. Ağır bir delici mızrak, bir kargının sert inen kancalı kısmı, bir balta ve özellikler kalkanın da kullanıldığı devrin süvari silahı ''savaş çekici'' ne karşı mukavemeti üzerine düşünülürse tören amacı daha fazla fikri ağırlık basar..Elde kalan müze örnekleri 16.yy 17yy ağırlıktadır. bu zaman aralığı ateşli silahların kullanımının gelişiminin de hızla arttığı bir zamandır. 17.yy da tabanca vir süvarinin temel silahlarındandır.. Pancerni denen leh süvarisi yada osmanlı sipahisi ok ve yay kullansa da yanında bu kalkanlarla teşhir edilirler, bu mantıken hatadır..Görsellik açısından saray muhafızları-tören-kutlama vb için çok güzel görünümlü kalkanlardır, ancak savaş alanlarında yerlerini daha sağlam olanlara, demir-çelik veya kontraplak olanlara yerlerini verirler..
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Öner Ersin - 07 Nisan 2012, 22:28:39
Osmanlı kalkanları..
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Öner Ersin - 07 Nisan 2012, 22:30:54
islam kalkanları..
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Öner Ersin - 07 Nisan 2012, 22:35:08
Osmanlı küçük el kalkanı, altında 18.yy-19.yy sudan zırhı ve kalkanı.. ve avrupa kalkanları..
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Öner Ersin - 07 Nisan 2012, 22:42:13
1514 ''Orsha'' savaşı Polonya-Litvanya ile Moskov Ruslar arasında geçen bir savaş, çizim içinde güzel detaylar var, bunlar Osmanlı süvarisi ile de ilgili çok önemli detaylar..
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Öner Ersin - 07 Nisan 2012, 22:49:56
Boris Petrov Bedrosov'un ''15.yy Osmanlı piyade'' projesi için yaptığı kanat şekilli kalkan..

http://www.myarmoury.com/talk/viewtopic.php?t=18577 (http://www.myarmoury.com/talk/viewtopic.php?t=18577)

altta Osmanlı etkili demir/çelik kalkanlar..
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Bekir Çankırı - 08 Nisan 2012, 09:11:32
Bir tek   konunun  derinliğine , çeşitliliğine , ve başka kültürlere  etkisine bakarak , kültürümüze yeniden, bir daha  hayran oldum .
Ellerinize sağlık  Öner bey
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Öner Ersin - 10 Nisan 2012, 00:34:51
Osmanlı'ya dair ipuçları..
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Öner Ersin - 10 Nisan 2012, 00:43:39
17.yy Osmanlı Staatliche Kunstsammlungen Dresden-Almanya
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Öner Ersin - 10 Nisan 2012, 00:47:01
Metropolitan Müzesi New York..
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Gokmen Altinkulp - 14 Nisan 2012, 00:49:47
Merhabalar,

güzel resimler paylaşmışsınız, teşekkürler. Yalnız söğüt kalkanlar tören kalkanıdır demek doğru olmaz.
Konuya biraz daha kuşbakışı bakarsak hemen görürsünüz; demek istediğim, bu örme söğüt kalkanlar Orta Asya 'teknolojisi' ve sadece Osmanlılarda değil tüm Orta Asya'da ve o bölgelerle temas halinde olan topluluklar tarafından kullanılmıştır. Osmanlı, İran, Babür, Moğol, Tibet, ve Çin bile söğüt kalkan kullanmıştır.

Fazla uzatmadan hemen bir arkadaşımın çalışmasını paylaşayım, arkadaş Çin/Mançu okçuluğu araştırmacısı ama kılıç, zırh ve kalkanları da araştırmaktadır. Orjinal Çin söğüt kalkan satın aldı ve replikasını yaptı:
http://www.chinese-swords-guide.com/ancient-chinese-weapons.html (http://www.chinese-swords-guide.com/ancient-chinese-weapons.html)

Hatta sizi şaşırtacak birşey daha, Çinliler kağıttan zırh yapıyorlardı:
http://mandarinmansion.com/articles/Chinese%20Paper%20Armour.pdf (http://mandarinmansion.com/articles/Chinese%20Paper%20Armour.pdf)
Demirden başka alternatifler de var yani ve daha üstün olabiliyor.

Son birşey paylaşayım,
http://www.tuerkenbeute.de/sam/sam_rus/G2_02_de.php (http://www.tuerkenbeute.de/sam/sam_rus/G2_02_de.php)
Bu söğüt kalkan savaşta ele geçirilmiş eski Almanca belge ile de bu şekilde belgelenmiştir:
"Anno 1688. den 22. Marty haben Ihr dhlt: Herr Marggrav Carl Gustaph, Ihrer dhlt: Meinem gndsten Herrn mit auß Ungarn gebracht. Von Haßan, auß der schlacht."

Ayrıyetten kurşun ile delinmiş ortadan..

selamlar

Gökmen
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Öner Ersin - 14 Nisan 2012, 20:27:26
 Teşekkürler,
Savaşta ele geçmesi onun bir tören kalkanı olduğunun aksine bilgi vermez bence, Ordu ile birlikte bir görsel obje olarak gitmiş te olabilir..Bu tarz objelerin seferlere gittiği bilgileri var, Avrupa'da da böyle adetler var. Süsleme objeler, silahlar, pek çok görsel malzeme sayılabilir.. Bence öyle. Bu kalkanların 1683 gibi bir dönemde, ateşli silahların daha ileri bir zamanında savunma aracı görevi görmesi çok düşük bir ihtimal. Sizde bir replika var sanırım polonya'dan, nasıli mukavemetine dair incelemenizi görmek isteriz, mukavemet işi söz konusu ise malzeme testleri yapılarak da bu konu tam netliğe kavuşabilir. Osmanlı'larda avrupa veya japonya'daki gibi bir ailenin, soyluların atalarının silahlarını yada (heraldic) yani görsel anlamda törensel açıdan saklama gibi bir adetleri olmadığı için de bugüne kadar gelen müze örneklerinde önemli komutanlar, kişiler haricinde silah-askeri malzeme vb. Osmanlılar açısından pek koruma amaçlı saklanmamıştır..Böyle bir adet yok. Düşmanlarınca korunarak biretlik açıdan ganimet gibi korunmaları daha yaygındır, kontraplak lamine ve yuvarlak bir Osmanlı kalkanı örneği ortada yok bu da bir başka bilgi, ben hiç rastlamadım..Çok uzun süre kullanılmasından dolayı elde kalmamaış olabilir. Osmanlılar böyle saklamaya değer vermedikleri için, parçalanana kadar kullanıldıklarını düşünüyorum ama?...Kanat tipi olanlarından elde epey var. Onlar da görsel güzel süslemelerinden dolayı...Bence kontraplaktan lamine kalkanlar hem macar kanat tipinde hem de yuvarlak olanlarında belki metal göbekli olanların metal göbekleri bile kullanımdan çok bir süsleme görsellik olarak kullanılsa da savaşta bu teknikle yapılan kalkanların varlığının ağırlığıdır..Benim görüşüm budur. Ve metal kalkanlar var bir de.. Çin taş zırhlar da var. Bu dediğim song hanedanlığı zamanlarında sanırım.. Osmanlı dünyanın en güçlü silahları ve askerleri ile muhattab bir Orduyu teçhizatlandıracaksa ki İslam tedbir alma dinidir, mantıklı olanı yapmalıdır, ki yapmıştır da..görsellik savaşta geride kalır. İnsan canı, bir er'in canı, sağlığı islam dininde yöneticiye vebaldir..Yalın kılıç- tedbirsiz yansıtıldığı gibi yeşilçam filmlerinde falan, böyle değil. Sık eleyen ince dokuyan kılı kırk yaran bir teşkilat bu..Kasteddiğim dönemler yükselme devirleri olduğu için böyle diyorum. Osmanlı'nın 15.yy sonları-16.yy başları avrupa'nın bir numarası italyan zırh sanayi'inden çok daha fazla ekonomik gücü var olmasına rağmen o tarz plaka zırhlar Osmanlı'nın savaş stratejisine uymadığı için zırh üretimi farklı şekil almıştır..Osmanlı askeri yapısı dönem dönem her türlü görsellikle de, kopya malzemelerin güncel testleriyle de açığa çıkarılmayı bekliyor.. Ben mantıkla bakmaya çalışıyorum ondan ikna olamıyorum o zarif kalkanların en güçlü yakın dövüş, saldırı silahlarının ortada olduğu devirlerde kullanımına ilişkin. Minyatürlerden giderek de net bilgi ortaya çıkmaz, Çoğu illüstrasyoncu örgülü kalkanlar resmeder ancak mantıklı değil. Törensel olarak çok güzeller evet, ancak mukavemet konususunda...Aklıma yatmıyor işte...Orta asya-timurlular-iran-altın orda-memlük-kazakistan-mughal(babürlüler)-kırım hanlığı evet bu asya kökenli kadim bir kalkan tipi ancak mukavemet konusu? Sizin kalkanınız hakkındaki detaylı izlenimlerinizi bekliyoruz merakla..İnce örgülüydü sizinki..ince dallardan. ama Kalın bir örneğini yapmak lazım. Sağlam deri iplerle dikilerek bir örneğini yapıp test etmeli...Deneysel tarih yapacak insanlara ihtiyaç var acil.....
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Sancar Özer - 14 Nisan 2012, 21:32:30
Ben sanat traihçi olarak farklı bir noktadan bakarak birşey sormak istiyorum müsaadenizle. Eğer söğüt kalkanlar tamamen tören silahı olarak kullanılmak üzere yapılıyorsa ve mukavemet kaygısı düşünülmüyorsa o zaman şöyle bir soru ortaya çıkıyor: Neden sarma söğüt? Yani neden söğüt dallarına tek tek ibrişim sarıp onu göbeğin etrafına sarmak gibi zahmetli ve estetik değere o kadar da özel bir katkısı olmayan bir uğraşa girilmiş? Eğer amaç sadece görsel estetik ise o zaman çok daha zahmetsiz malzemelerle çok daha estetik sonuçlara ulaşılamaz mıydı?Yani evet söğüt kalkanlar gayet güzel ama sarma söğüt olmasının bu güzellikte çok da ekstra bir etkisi yok. Düşünüyorum da bir dayanıklılık kaygısı olmadıktan sonra saz örme ile olsun, ahşap oymacılığı ile olsun, değerli kumaşlar ve dokumalar ile olsun, dericilik ile olsun, kuyumculuk ile olsun bir çok farklı malzeme ile çok çok daha estetik ve gösterişli sonuçlar elde edilebilirdi. Aslına bakılırsa madeni kalkanlarımız bile söğüt kalkanlardan çok daha süslü, çok daha güzellik kaygısı düşünülerek yapılmış. Bir anlamda söğüt sarma üzerine sanat uygulamayı kısıtlıyor bile diyebiliriz. İbrişim sarma ile bu kısıtlama biraz aşılabilmiş ancak ama uygulanabilen desenlar ancak yarı geometrik ve Osmanlı sanatı düşünüldüğünde görece basit bile kaçan desen şemaları. Bu söylediğim ters gelebilir ama Osmanlıların en küçük ve basit objeye bile ne kadar ince ve karmaşık desen şablonları uyguladığını, özellikle devletin gücünü simgeleyen tören objelerinde bunu nasıl zirveye taşıdığını aklınıza getirerek kıyaslayın en bezemeli Osmanlı söğüt kalkanıyla; basit kaçtığını, sıradan bir kilimden daha üstte bir bezemesi olmadığını o zaman daha açık göreceksiniz.

Yani özetle demek istediğim şudur: Eğer söğüt kalkanlar tören objeleri ise o zaman pek de matah tören objeleri değiller. Hatta ben padişah olsam onlar yerine savaşta kullanılabilirliği konusunda soru işareti olmayan madeni kalkanları tercih ederdim zira onlar çok daha "törensel" görünüyor ;)
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Öner Ersin - 14 Nisan 2012, 22:26:20
Değerli yorumlarınız için teşekkürler,

Metal göbekli ve ağaç dallarından yada kamışlardan dairesel birleştirilerek örülerek oluşturulan kalkanların geçmişi bence eskilere gidiyor..Uzakdoğu- çin-belki kore(hiç bir müze örneği falan görmedim ancak mümkündür) tibet-hindistan-endonezya-moğolistan-uyguristan-özbekistan-kazakistan-kırgızistan-azerbaycan-iran-kırım hanlığı-ortadoğu-kuzey afrika-sudan-somali vb. gibi bölgelerdeki islam eserleri arasındaki tarihi örneklere bakılırsa, eski zamanlarda, belki antik, milattan önce çin tarihi gibi bir dönem örneği varmı bilmiyorum ama eski bir asya kalkan tipi olmalıdır bu..Törensel oluşu da eski bir gelenek gibi geliyor bana. Orta asya atlı okçu geleneğinde savaşan hemen her orduda bunlar söz konuusu.. Zamanla törensel bir hale gelmiş gibi algılıyorum. Uzak doğuda bambunun-sağlam kamışların çin-taylan-hindistan gibi bölgelerde hayatın her alanında olduğu gibi askeri alanda da yaygın kullanımını düşünürsek bir etkileşimle beraber ortaasya'ya oradan da avrupa ve ortadoğuya yayıldı gibi geliyor bana..Gerçi yine antik yunan amphora gibi süslemelerde iskit askerleri konuları içindeki resimlerde bu tip oluşturulan kalkanlar var, ayrıca rusya'da tam hatırlamıyorum bir kurgan'da bunların çok eski kalıntılarına da ulaşılmış, fakat bunlar yuvarlak değil daha çok köşeli formlardalar..Geç bir dönem, belki 18.yy son çeyreği gibi fotoğraflanan sibirya'ya yakın moğolistanın üstünde avcılıkla geçinen türk kökenli hala ok ve yayla avlanan bu eski insanların varlığı belki yakutların, sibirlerin torunları bu kalkanların son formlarını kullandıklarını da gösteriyor olabilir..Antik mısırda da örneklerine dair bilgiler var. Anadolu'daki likya gibi kavimlerde de bu var sanırım. Mikenliler vb...Gökmen beyin verdiği http://www.tuerkenbeute.de/sam/sam_rus/G2_02_de.php (http://www.tuerkenbeute.de/sam/sam_rus/G2_02_de.php) bu linkteki örnek çok ince dallardan bir örnek. Savaştaki mukavemeti çok tartışmalı. Gökmen beyde de bir tane replika var, mukavemetini çok merak ediyorum. Süsleme üzerinden gidilirse tam net bir sonuca ulaşılamaz bence. Osmanlı tören zırhlarını düşünürsek, genellikle tombaklanmış bakır parçalar üzerlerindeki hat ve işlemeler kabartmalar..yada demir/çelik örneklerdekiler..Bir avrupa 1550 gibi tarihli oldukça yoğun bezemeli tören zırhının yanında sanki biraz sönük kalırlar..5. karl'ın şarlken kutsal roma germen ve ispanya imparatoru, onun epey tören zırhları-at zırhları-silahları var..Kanuni ile aynı devrin adamı, Kanuni'nin onunki gibi bir tören zırhı bana kalırsa yoktur, öyle fantastik işler ki..Barok dönem desek 1600'ler 1650'ler son turnuva zırhları falan...Muazzam süslemelerle dolu avrupa örnekleri buluruz..Tören kalkanı ağırlığı basan bu örme yuvarlak kalkanlar bence gayet güzeller.. Diğer törensel öğelerle de çok fazla farkları bence yok..Metal göbekleri, yuvarlak el kayışlarının ve iç minderlerin perçinlerinin işlemeleri yada saçak ip şerit kenar süslemeleri  bence gayet hoşlar. Şahsi kanaatim, sonucu detaylı mukavemet testleri gösterecektir..
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Eylem Cengiz - 15 Nisan 2012, 02:49:48
Öner Bey, bu eserler konusunda çok fazla konuşabilecek biri değilim, ne de olsa bilgilerim müzelerde gördüklerim ve çok kısıtlı miktardaki kaynağım ile sınırlı.

Nejat Eralp'in "Tarih boyunca silah kavramı ve Osmanlı İmparatorluğunda kullanılan silahlar" kitabındaki kalkan bahsinde yapılan kategorizasyonda * demir ya da çelik kalkan, *  bakır kalkan  * ve incir dalı üzerine örme veya sarma kalkanlar bulunmaktadır. Bu konuda bahsi edilmiş olan "kontraplak" ise anılmamaktadır.

Sözlüğümüzde kontraplak kelimesine düşen Türkçe, Arapça, Farsça yahut Çince bir kelime bulunmamakta, sadece Osmanlıca olduğu belirtilen "kontrplak" bulunmaktadır. Yani bu kelime bize Osmanlı zamanında girmiştir. Herhalde kontraplak dışardan bize gelerek yaygınlaşmaya başlayınca adı da bize malum olmuştur.

Bunu da kendim gözledim: Yaptığım deneysel bir yay sayesinde ok atabilir hale gelince hedef olarak mdf levhalar kullanmaya başlamıştım. Hızlı olmayan yayım ile attığım, modern metal bir soyası bulunan oklarım toplamda 9 mm kalınlıkta olan 3 adet 3 mm'lik mdf levhayı kendi çapından daha geniş delip zorlanmadan ilerlemeye devam edebildiler. Durduramadığım oklar kısıtlı alanımda sıkıcı olmaya başladılar. Delinmesi çok kolay olan polietilen köpükleri kullandığımda ise ilginç bir sonuç gözledim. Bir ok 3 tane köpüğü bile çok kolay delecek kadar güçlü olmasına rağmen sadece 1 tanesine bile atsanız bir ok boylu boyunca ilerleyemiyor, köpük tarafından sıkıştırılıp durduruluyor.

İbrişim ile sıkı sıkıya sarılan incir dallarının da aralarından geçtiği oku kasmasının poliüretan köpük ile gözlediğim etkiyi oluşturabilmesi akla uzak değildir. Sonuçta samuraylar da ipekten horo sayesinde oklara karşı kendilerini koruyorlardı.


(http://www.eylemcengiz.com/workshop/yay_01/yay_ec_04.jpg)
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Öner Ersin - 15 Nisan 2012, 11:39:27
Merhaba, teşekkürler güzel bilgileriniz için..

 O bahsettiğiniz kitabı okumadım, ancak kanat şekilli lamine ahşap kalkanlar, malum Askeri Müzede'de var, bunları da zikretmemiş yazar. Halbuki hakikattir.. Osmanlı bunu hem süvari hem piyadede oldukça yoğun kullanmıştır. Yabancı kaynaklı resimlerde, çizimlerde, baskılarda çok fazla işleniyorlar.. Benim anlatmak istediğim yine aynı teknikle ancak yuvarlak yapılı, klasik orta asya geleneğinde olan kalkanlar. Görünüş olarak bu bahsettiğimiz örme kalkanlara da benzeyen farklı çaplarda yine üzerleri deri-yoğun kumaş kaplanan-boyanan dış bükey küresel görünümlü-yuvarlak demir bir göbeğe sahip olan bir kalkan. Bakır bir kalkanın da diğer bakır miğferler-kolçak ve dizçekler-zırhlar gibi savaşta kullanılmalarının imkanı yoktur diye düşünülmeli çünkü mukavemeti yoktur bunların..Bu üzerinde konuştuğumuz örme ağaç-kamış kalkanlar da bu zayıf özelliklerinden dolayı ekseriyet törensel amaçlıdırlar, ben sağlamlık ve koruyuculuk açısından bakıyorum meseleye.

Sizin kullandığınız mdf, endüstriyel, yapıştırılmış preslenmiş çokça talaştan meydana getirilmiş çok mukavemetsiz bir malzemedir. Nokta vuruşlarıyla ufalanıp gider. Ben doğal ağaç soyuğu, ağacın gövde halka yolları izlenerek ince dilimlenmiş doğal lifli bir kontraplaktan bahsediyorum. Böyle malzemeden belki 5mm'lik 3 plaka hem de lamine şekilde yapıştırılarak dışşbükey preslenip şekil de verilerek yapılan bir kalkan, çok daha sağlam olmalıdır. Az çok bu tarz malzemelerle çalıştığım için bu yorumu yapıyorum ama böyle bir denemem olmadı. Böyle bir yüzeye sizin aynı deney okunuzu saplasak, ağaç lifleri asla bir mdf gibi parçalanmaz, lifler sıkıştırıp ilerlemesini de engellerler ayrıca. Sadece ok değil, devrin en ağır savaş araçlarını-silahlarını da savuşturma niteliği aranmalı. Ağır bir mızrak, sağlam bir kılıç darbesi, bir gürz veya bir savaş çekici ki bu da çok fazla zikredilmez yerli kaynaklarda ancak 16.yy 17.yy'ın vazgeçilmez süvari yakın dövüş silahıdır..Öncelikle zırh delme özelliğinden dolayı kullanılmıştır.. Bu kalkanlar çin'de de var..Ortadoğu'da roma-sasani devrinin kalkanları bunlardır. Bu devirden daha öncelerine gider. Antik ortadoğuyu düşündüğünüzde lamine ahşap kalkanların hakim olduğunu göreceksiniz. Bu etkileşimi de göz önünde bulundurmalı. Yani kontraplak adıyla anılmasa bile ahşaptır, daha farklı ismini bilmiyorum, ancak kültürel etkileşimi izleyerek bu sonuç da ortaya çıkacaktır. Bizans ile çok fazla ilişkide bulunulduğunu da düşünelim. Bizans lamine ahşap ben kontraplak diyorum anlaşılsın diye, her türlüsünü her şekillisini kullanmıştır. Tıpkı avrupadakiler gibi...Esasen konu mukavemettir. Savaşlarda seferlerde belki çadır düzenlemesi için, veya bazı görsel oyunlar yada gösteriler için seferlerde gitmesi de muhtemel parçalardır. Aynı adetler pek çok millette var. Belki de orta asya kökenli bir adet bu.. Bunları da göz önünde bulundurmalı ve hepimizi tatmin edecek deneyler-testler ve ilmi araştırmalar gerek, askeri tarihi detaylandırmak gerekiyor...Pek çok şey yazılıp çizildiği gibi kağıt üzerindeki gibi değiller, bunlar üzerine avrupa'da özellikle deneysel verilere başvuruluyor..Daha elle tutulur mantıklı sonuçlar için destekleyici işler..
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Öner Ersin - 15 Nisan 2012, 12:16:30
Fotoğraflar, Askeri Müze'deki lamine ahşap kalkanlı iki örnek ve Viyana'dan bir müzeden, bir akıncı-hussar köşesi ve vitrini..''Kunsthistorisches Müzesi''

Vidyo'da akıncı deli süvarisinin de kanat şekilli lamine ahşap bir kalkanı var..
 
''Yaşayan, Savaşan Osmanlılar'' Sergisi - Dünyanın sayılı maket, diorama ve savaş malzemeleri koleksiyonerlerinden Nejat Çuhadaroğlu, objelerini 12 Nisan-6 Haziran tarihleri arasında Yıldız Sarayı'nda sergiliyor.
Yaşayan, Savaşan Osmanlılar bu sergide - Cnn Türk (http://www.youtube.com/watch?v=6RrlQLu4Ps0#ws)
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Öner Ersin - 15 Nisan 2012, 12:55:00
Çok güzel bir kalkan çalışması.. Sayfaya mutlaka bakın..

http://www.1186-583.org/Bouclier-moyen-oriental-de-type (http://www.1186-583.org/Bouclier-moyen-oriental-de-type)

İslam askeri geleneğinde ahşap lamine kalkanların varlığı bilinmektedir..
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Öner Ersin - 15 Nisan 2012, 12:57:48
11. yy'da resmedilen Varka ve Gülşah mesnevisi minyatürleri... İki tipte kalkan resmedilmiş.. Bunlar büyük ihtimalle ahşap lamine kalkanlardır.. Selçuklu ve Osmanlı bu lamine tekniğini biliyorlardı..
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Öner Ersin - 15 Nisan 2012, 13:07:52
 Minyatürlerdeki, yada güncel illüstrasyonlardaki resimlerle bugün müzelerdeki törensel niteliği ağır basan zarif kalkanların görsel benzerliğine aldanmamalı. Ahşap lamine ben kontraplak diyorum anlaşılması için ki zaten doğal kontraplak deniyor mdf ile yapıları çok farklıdır, görsel çizimler resim ve minyetürlerdeki yuvarlak ve metal göbeklilerin karışıklığa sebep olduğunu düşünüyorum. Çoğunda metal göbek bir destek ve görsellik ögesi olarak kullanılsa da yapısı ahşap lamine olmalıdır. Roma scutum kalkanlarındaki gibi tek el tutamaçlı ortadoğu islam örneklerinde bile bu metal göbek ekstra el koruması yada bir süsleme olarak veya ucu sivriltilip bir saplama amaçlı silah gibi de kullanılmış olmalıdır. Lamine etme kat kat yapıştırma tekniğinin Selçuklu'dan daha önceki Emevi ve Abbasi dönemlerinde bilindiğini söylemek istiyorum. Zaten antik roma'dan beri selevkoslar-iran partları-sasanilerce bilinen bir kalkan tipi..

Nasıl ki Yeniçeri kaşıklıklarındaki süslemelerin ve diğer pek çok askeri birimin de öyle, bunların törensel varlıkları biliniyorsa, tombaklanmış bakır malzeme ve süslü bezemeli silahlar, bir de törensel görsellik adına askeri isimli bir malzeme sınıfının olduğunu da düşünmeliyiz..
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Öner Ersin - 16 Nisan 2012, 11:44:22
Avusturya'dan kalkanlar..
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Öner Ersin - 16 Nisan 2012, 12:42:49
Belgrad kuşatması, Nakkaş Osman'ın 1584 yılında Sultan 3. Murad'ın isteği üzerine resimlediği kitap, ''Hünername'' den bir ''1456 Belgrad Kuşatması ve Fatih Sultan Mehmed Han hazretleri'' minyatürü.
Altta çizeni ve kaynağını bulamadığım bir minyatür, Belgrad kuşatması adı ile buldum, belki Kanuni'nin şehri 1521 kuşatmasıdır?

Diğer fotoğraflar, Bulgaristan'da yaşayan Boris Petrov Bedrosov'un 15.yy-16.yy bir Osmanlı zırh projesi için hazırladığı iki Osmanlı kalkanı, bu kalkanlar asıllarına uygun şekilde, ahşap-doğal kontraplaktan lamine edilerek oluşturulmuşlar..

http://www.myarmoury.com/talk/viewtopic.php?t=18577&postdays=0&postorder=asc&start=40 (http://www.myarmoury.com/talk/viewtopic.php?t=18577&postdays=0&postorder=asc&start=40)

En altta Dresden'deki müzede, ''Türkische Cammer'' - ''Türk Odası'' sergi salonunda bulunan bir 17.yy (1683 konulu) vitrin, Osmanlı sipahisi..
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Öner Ersin - 16 Nisan 2012, 13:38:07
1. fotoğraf: Venedik Müzesi - Doç'un Sarayı'ndaki Osmanlı kalkanları..
2. Kunsthistorisches Müzesi-Viyana
3. Graz Müzesi - Avusturya
4. fotoğraf ispanyol askerlerinin meşhur yuvarlak demir kalkanının bir kopyası. 16.yy Osmanlı etkisi bir kalkan tipidir, aynı dönemde bütün avrupa'da kullanılmıştır.. Osmanlı tören kalkanlarının benzerleri avrupa tören kalkanları bu devrin kuvvetli Osmanlı etkisinin bir sonucudur.. (2. fotoğraftaki alman ve avusturya burgonet tören miğferleri ve yuvarlak süslü kalkanları)

Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Öner Ersin - 16 Nisan 2012, 15:14:50
 Osmanlı'nın yakın dövüş savaş tekniğine dair ipuçları barındıran ''kılıç-kalkan'' oyunu ve Matrakçı Nasuh'un sistemleştirdiği ''Matrak'' sporu-oyunu kalkanın hafif zırhlar tercih eden, hıza dayalı yakın dövüşü benimseyen Osmanlılar için ne kadar önemli bir destekleyici öğe olduğunu da düşünürsek, kalkanın mukavemeti konusu önümüze çıkacaktır. Kundaklı ateşli silahların ilk örnekleri ortaya çıktığı zamanlarda da demir/çelik kalkanların bu silahlara karşı da koruyuculuğu üzerinde hem tasarım, hem de malzeme üzerine geliştirmeler olduğu da akla gelmektedir..

Osmanlı'da kanat şekilli kalkanların hem piyadede hem süvaride kullanılması hiç şüphesiz sağlamlıkları ve şekillerinden ileri gelen koruyuculuklarının fazlalığı ve kullanımlarındaki kılıç-mızrak-kargı-savaş çekici-gürz-yay vb. silahlara eşliğindeki kullanım yatkınlığı-kolaylığı olmalıdır..
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Öner Ersin - 16 Nisan 2012, 15:33:24
 Mukavemetli kalkan ve kılıç ile savaşma tarzı bence Osmanlılar'ın avrupa'yı etkilediği bir teknik.. 16.yy ve 17.yy boyunca avrupa'da kılıç ve kalkan ile savaşan, hatta küçük kalkan (buckle) şekli de ortaya çıkan ve belki de kılıç-hançer (rapier) savaş tekniğine bile kapı açan hıza dayanan bir savaş tipi gibi geliyor bana.. ''Türk kılıcı'' zaten hızlı kullanıma yatkın bir silah ve hatta namlu üstü keskin olmayan geniş kısım tek elle kullanımda bir kalkan gibi el dayanıp düşmanın hamlesini karşılamak için dahi uygun..Bütün bunlar savaş tarzından dolayı hızlı hareket etmek isteyen Osmanlıların hafif zırhlar kuşanan ancak hızlı silah kullanımlarına destek olacak sağlam bir kalkanın da eşliğine ihtiyaç duymuş olabileceklerini akla getiriyor. Hem ateşli silahlara, hem kale kuşatmalarına hem de 15.yy-16.yy'ın ağır yakın dövüş silahlarına dayanıklı malzemeden üretilmiş kalkanlar... Şekilleri yuvarlak/eliptik veya köşeli formlarda olsa da demir/çelik-lamine ahşap(kontraplak) gibi malzemeler ağırlıklı kullanılmış olmalı..

Avrupa'daki kılıç ve kalkan birleşimi savaş tarzındaki Osmanlı etkisini 15.yy'da başlayan, 16.yy'ın tamamında ve 17.yy'da da ortada olan yuvarlak şekilli, özellikle demir/çelik kalkanların varlığından anlayabiliriz galiba.. Etkileşimi ve Osmanlı'ya dair ipuçları barındırmasından dolayı ilgili yakın örnekleri bunun için paylaşıyorum..
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Öner Ersin - 16 Nisan 2012, 15:40:04
Parçalı tahta kalkan ve lamine ahşap (kontraplak) kalkanın mukavemet testleri..

http://www.hurstwic.org/history/articles/manufacturing/text/viking_shields.htm (http://www.hurstwic.org/history/articles/manufacturing/text/viking_shields.htm)
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Eylem Cengiz - 16 Nisan 2012, 21:24:53
 :) Öner Bey, her yer söğüt (ya da incir) kalkan kaynarken bunların hâlâ törensel olduğunu mu düşünüyorsunuz?

(http://cebehane.com/forum/index.php?action=dlattach;topic=61.0;attach=3884;image)

Eğer böyle düşünmenizde kalkanların üzerindeki tezyinatın payı varsa Osmanlı'daki tezyin sanatlarının yaygınlığını hafife alıyor olabilirsiniz. Osmanlı yaylarının üzerindeki tezyinatın yanında bir çok söğüt kalkandaki tezyinat çerez gibi kalıyor.

Ayrıca merkezinde metal göbek olan bu kalkanların iki farklı işlevi bir arada sunduğu olasılığını da göz ardı etmemek gereklidir. Batılı kılıç okullarında kullanımı öğretilen "buckle" denilen çok küçük çaplı metal kalkanın bir eşini merkezinde bulunduran bu kalkanların, bir "buckle" gibi kılıca karşı kullanılması, ok gibi vücudu örtecek genişlikte kalkanların gerekli olduğu durumları da göbeğin çevresindeki geniş alanı kaplayan örme kısım ile kotarması pek alâ mümkündür.

Tabi bu kalkanı taşıyan askerin üzerinde zırh gömlek, kolçak, eldiven, dizçek, tolga vs.'yi düşününce bu kalkanların kılıca karşı kullanılmaması da olasıdır.

Bütün bu olasılıklardan ve bunların aksinden konuşmak, bu zırhın ve diğerlerinin oklara, kılıca, gürze, şeşpere karşı direncine ait deneylerin karşılaştırması yokken bütünüyle anlamsızdır.
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Öner Ersin - 16 Nisan 2012, 21:47:01
 :) Evet denemek lazım...
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Öner Ersin - 26 Nisan 2012, 18:12:26
Viyana - Kunsthistorisches Museum.. Osmanlı'ların da sıkça kullandığı kanat şekilli bir kalkan daha..
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Sancar Özer - 27 Nisan 2012, 00:50:24
Öner bey, bildiğinizkadarıyla Osmanlı terminolojisinde bu üçgen kalkanların özel bir adı var mı?
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Öner Ersin - 27 Nisan 2012, 14:43:34
 Farsça kalkan anlamına gelen ''sipar'' - ''siper'' belki romalıların (bizans) yaygın olarak kullanmasından dolayı bu kalkanları, Osmanlı berisinde Selçuklular'da ve sonra Osmanlılar'da ''rumi siper'' olarak adlandırıldı mı bilmiyorum.. Ben askeri etkileşim bağlamında yüzeysel bakıyorum meseleye, ilmi bir donanımım da yok araştırmak için..Fikir yürütme işi benimkisi.. Bu askeri tarih meselesine ilmi açıdan acil el atılmalı.. Bilimsel verilerle de desteklenerek pek çok soruya cevap bulunacak inşaAllah bu sayede..
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Eylem Cengiz - 27 Nisan 2012, 20:54:48
Bu malum tip kalkanların bir çok fotoğrafı forumda şu ya da bu vakit yayınlandı ancak bunlar içinden birisinin bile Türk tezyin sanatlarının izini göremedim. O nedenle bu ürünlerin devşirme, yahut yabancı ustalara yaptırılmış olduğunu düşünmekten kendimi alamıyorum.
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Sancar Özer - 28 Nisan 2012, 22:52:51
Geniş silah koleksiyonları olan Türk müzelerinde bu asimetrik formda kalkanların nerdeyse hiç görülmemesi de ilginç bir nokta.
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Mergup Özkan - 20 Haziran 2012, 00:41:49
merhaba arkadaslar,

bakin ne buldum...Bir Akinci diye adlandirilmis. Ama en Enteresan tarafi resimdeki tarihleme....1570-83 diye geciyor...

http://www.greatestbattles.iblogger.org/Ottoman/MelchiorLorck/Melchior_Lorck.htm (http://www.greatestbattles.iblogger.org/Ottoman/MelchiorLorck/Melchior_Lorck.htm)

Daha derin Bilgi ve Resim icin link takip edin lütfen...

selamlar
Mergup
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Mustafa Akdoğan - 10 Temmuz 2012, 09:42:29
merhaba,
Sogut kalkan yapmaya calisan ya da yapmis olan kimse var mi? Askeri muzeden randevu alip bir gun grup olarak gidip kalkanlari yakindan inceleyerek yapim yontemi gelistirmek istiyorum. Grupta bir fotografci, bir restorator ve bizi gibi meraklilar olacak. Eger kalkan yapiminda yol almis arkadaslar varsa onlarin katilmasi cok iyi olur. Ya da daha baska bir fikri olan varsa lutfen belirtsin.
Başlık: Ynt: Osmanlı savaş kalkanları
Gönderen: Öner Ersin - 22 Nisan 2013, 12:04:00
http://pinterest.com/samuraiantiques/indo-persian-armor/ (http://pinterest.com/samuraiantiques/indo-persian-armor/)

Çok güzel malzemeler var..